Cantina Sfânta Filofteia a fost înfiinţată în anul 1999, într-un spaţiu amenajat la Cimitirul „Sf. Filofteia” din municipiul Brăila, în urma calamitaţilor naturale care au devastat numeroase case în anul respectiv. Multe dintre persoanele sinistrate au beneficiat de serviciile acestui centru social, funcţionarea lui fiind posibilă prin bunăvoinţa credincioşilor care au sprijinit cantina prin acţiuni de voluntariat şi donaţii de alimente.

Întrucât condiţiile de atunci nu permiteau desfăşurarea activităţilor sociale de oferire a  unei mese calde pentru asistaţi, cantina a fost mutată într-un  spaţiu amenajat lângă vechea biserică a parohiei.

Începând cu anul 2005 au fost demarate lucrările de construire a unui nou centru social, o clădire cu doua etaje, finanţarea fiind asigurată atât de la Secretariatul de Stat pentru Culte, cât şi prin efortul şi susţinerea credincioşilor din parohie.

În cadrul noului centru vor fi oferite următoarele servicii sociale: hrană caldă, servicii medicale primare prin intermediul unui cabinet de medicină generală, servicii de consiliere psihologică si activităţi educaţionale de tip „after-school”.

În prezent se asigură masa de trei ori pe săptămână, pentru 40 – 45 persoane, în special pentru copiii care provin din familii care prezintă un grad mare de risc social. Există un singur angajat, asistentul social, ajutat de 5 voluntari, iar activităţile sunt susţinute îndeosebi din fondurile parohiei, precum şi din donaţiile credincioşilor.

Cu implicarea asistentului social angajat, precum şi prin parteneriatele cu alte instituţii, parohia asigură servicii de consiliere socială celor care sunt în evidenţă, oferindu-li-se  ocazional îmbrăcăminte, alimente, medicamente etc. Activităţile sociale se extind ocazional şi în afara parohiei prin parteneriate cu unităţi socio–medicale şi şcoli speciale pentru copii.