La iniţiativa ÎPS Părinte Arhiepiscop, cu participarea pr. paroh şi a numeroşi donatori, centrul a luat fiinţă pe data de 2 decembrie 2008, ca urmare a desfăşurării unui proiect Phare, în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi. Timp de un an de zile, clădirea parohiei a fost renovată şi dotată cu toate cele necesare desfăşurării activităţilor sociale, având posibilitatea ca, începând cu 1 decembrie 2009, să poată oferi asistaţilor servicii acreditate. În baza convenţiei încheiate cu Consiliul Local Galaţi, centrul social pentru persoane în vârstă beneficiază de sprijin financiar de la bugetul local.

De la început s-a dorit ca în centru să fie asistaţi pensionari cu venituri sub valoarea salariului minim pe economie.

În cadrul centrului sunt ajutaţi un număr de 50 de vârstnici, 30 dintre asistaţi primesc o masă caldă la sediul centrului în fiecare zi, iar 20 primesc pachete cu alimente de primă necesitate, o dată pe lună, la domiciliul acestora, cu ajutorul celor cinci angajaţi.

De asemenea, aceştia sunt consiliaţi social şi ajutaţi de un psiholog.

Centrul deţine şi un cabinet medical unde beneficiarii sunt consultaţi de către un asistent medical şi sunt ajutaţi să-şi procure medicamentele necesare.

Petrecerea timpului liber a beneficiarilor se desfăşoară în sala de club, aceştia putând de asemenea să realizeze împreună cu asistentul social şi cu psihologul diferite activităţi recreative.

Aportul credincioşilor parohiei şi al voluntarilor, elevi din cadrul unor licee, este unul deosebit, mai cu seamă prin susţinerea activităţilor pe care le oferă asistaţilor centrului.