În anul 1998, cu prilejul sărbătorii Sf. Ier. Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, la iniţiativa unui grup de femei din Comitetul parohial al bisericii „Sfinţii Arhangheli” din oraşul Brăila, a început un amplu program social de ajutorare a mai multor familii, care a constat în oferirea unei mese calde la domiciliu, de 3 ori pe săptămână, unui număr de 40 beneficiari.

În luna mai 2006 au fost demarate lucrările de construire a unei noi cantine care a fost finalizată şi sfinţită de ierarhul locului la data de 7 noiembrie 2010, primind ca ocrotitor pe Vasile cel Mare.

Cantina dispune de două săli de mese, o bucătărie utilată şi două magazii.

Beneficiari sunt în număr de 45, persoane nevoiaşe, în special copii, hrana caldă fiind oferită în trei serii, zilnic,  între orele 12,00 – 14,00.

In cadrul acestui centru social se desfăşoară şi activităţi educaţionale cu copiii, prin oferirea de meditaţii şcolare cu ajutorul voluntarilor, profesori şi învăţători din parohie.

Activitatea social-filantropică în cadrul acestui aşezământ se desfăşoară prin implicarea în mod deosebit a asistentului social angajat şi cu ajutorul a şapte voluntari.