Mai 2018

În perioada 29-30 mai 2018, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ se desfăşoară examenul de certificare a competenţelor profesionale.

În capela din incinta seminarului, un sobor impresionant de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie, după care a urmat o slujbă de parastas pentru toţi profesorii şi absolvenţii din promoţia amintită trecuţi la odihna cea veşnică, precum şi o slujbă de Te Deum.

Elevii seminarişti din anul terminal au participat mai întâi în capela „Sf. Apostol Andrei“ la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi profesori.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

După ce elevii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, absolvenţii seminarului au predat în mod simbolic cheia următoarei generaţii de elevi, arătând prin aceasta legătura neîntreruptă între generaţii şi preluarea unei responsabilităţii de către cei ce se apropie de ultima treaptă a pregătirii în Şcoala Andreiană de la Galaţi.

La final, ierarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură şi a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toţi tinerii seminarişti.

Pe parcursul celor două zile, fiecare absolvent prezintă şi susţine în faţa comisiei, proiectul elaborat pentru examenul de atestat profesional, dar şi probe practice, ce constau în executarea cântărilor psaltice din programa analitică, prezentarea unui plan de cateheză şi omilie tematică sau exegetică, precum şi descrierea rânduielilor sfintelor slujbe şi simbolistica lor.

Elevii clasei a XII-a Patrimoniu Cultural au expus astăzi lucrările iconografice realizate pentru examenul de atestat în spaţiul special amenajat din incinta seminarului.

La examen au participat 45 de elevi din cadrul Secţiilor Pastorală şi Patrimoniu Cultural, care au făcut dovada cunoştinţelor acumulate în cei 4 ani de studiu.

Tot astăzi, a avut loc la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, revederea celor două promoţii din 2008, Secția Patrimoniu Cultural, cu ocazia împlinirii a 10 de ani de la absolvirea cursurilor din această instituţie teologică.

În capela din incinta seminarului, zeci de absolvenți, însoţiţi de familiile lor au participat la Sfânta Liturghie, unde au putut trăi momente emoţionate şi pline de bucurie.

În continuare s-a realizat un frumos schimb de experienţă între absolvenţii promoţiei 2008 și elevii de liceu ai Seminarului.

Programul a continuat cu apoi în sala de clasă a Seminarului unde a avut loc cursul festiv la care au participat atât profesorii, cât şi absolvenţii Seminarului Teologic. În cadrul discuţiilor dedicate momentului, fiecare participant şi-a prezentat realizările obţinute în aceşti 10 de ani, atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.

Întâlnirea de 10 ani a produs multă emoţie şi bucurie atât în rândul profesorilor, cât şi al absolvenţilor 2008, cu toţii conştientizând importanţa unor astfel de momente de referinţă şi de întărire duhovnicească pe drumul vieţii şi al slujirii lui Dumnezeu în societatea în care ne aflăm.

Luni, 28 mai 2018, la Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc la mănăstirea Buciumeni, care şi-a serbat hramul, tradiţionalul pelerinaj al tinerilor liceeni,manifestare ajunsă la cea de a XXIII-a ediţie.

Anul acesta, tema generală a pelerinajului a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.

La primele ore ale dimineţii, în faţa Catedralei Arhiepiscopale dar şi în alte puncte de întâlnire din municipiile Brăila şi Tecuci, peste 1.000 de tineri au urcat în autocare pentru a porni în pelerinaj către mănăstirea Buciumeni.

Moment de mare profunzime duhovnicească, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat şi în acest an peste 100 de slujitori din administraţia eparhială şi din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au săvârşit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din mijlocul pădurii, în prezenţa numeroşilor tineri şi credincioşi de toate vârstele.

Tinerii în mijlocul cărora s-au aflat preoţii, au susţinut cântările Sfintei Liturghii într-o desăvârşită simfonie liturgică.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi şi în mod special tinerilor, Părintele Arhiepiscop a arătat că „la Praznicul Preasfintei Treimi, de la ‹‹Catedrala cu vitralii foşnitoare›› din pădurea Sfintei mănăstiri Buciumeni, ne bucurăm în chip deosebit de modul în care Dumnezeu ne-a ajutat să vedem împlinit, prin jertfelnicia soborului de maici, prin receptivitatea preoţilor şi prin prezenţa multor voluntari tineri şi nu numai, programul Preasfintei Treimi care corespunde cu programul lăsat de Hristos Domnul Sfintei noastre Biserici. Am văzut din ziua Praznicului Cincizecimii cum toţi credincioşii au stăruit aici în învăţătura Apostolilor, în rugăciuni de toată ziua şi de miezul nopţii şi cum sutele de voluntari au lucrat pentru a pregăti agapa care urmează Sfintei Euharistii.

De asemenea, am vazut mai mult ca oricând familia întărită, prin prezenţa multor familii creştine care au adus pe braţele lor copiii la Sfânta Împărtăşanie şi apoi am văzut ce minune este pentru biserică continuitatea pelerinajului tinerilor liceeni pentru a 23-a oară aici la mănăstirea Buciumeni.

În continuare, în numele clerului şi credincioşilor de la Dunărea de Jos, Ierarhul a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Părintelui Patriarh Daniel pentru „darul mare al acestei modalităţi minunate de unitate bisericească, care este Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române,cu cele cinci componente ale sale, Radioul şi Televiziunea Trinitas, Ziarul «Lumina», Agenţia de Ştiri Basilica şi Biroul de Presă şi care astăzi împlineşte 20 de ani de roade atât de bogate culese din ogorul sufletesc, liturgic, cultural şi misionar al Sfintei noastre biserici“.

Şi în acest an, tinerii au fost cei care s-au implicat efectiv în pregătirea agapei acestei sărbători, sprijiniţi de maicile de la această mănăstire, de profesori şi credincioşi, sub coordonarea şi supravegherea personalului calificat.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat şi premianţi din grupele de copii care au participat la programele catehetice-naţionale desfăşurate cu multă implicare şi responsabilitate la parohii.

Acestora li s-au adăugat numeroşi profesori de Religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ dar şi părinţi, membri A.P.O.R. de la filialele constituite în cadrul Eparhiei Dunării de Jos şi membri A.S.C.O.R., filiala Galaţi.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, au fost formate 20 de grupe mari pentru atelierele de dezbateri pe marginea celor 20 deteme stabilite anterior la întâlnirile preliminare cu tinerii.

În centrul acestor grupe s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie, Înaltpreasfinţia Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale şi de interes pentru segmentul de vârstă pe care aceştia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an şi pe abordarea unor aspecte ce îi frământă pe tineri şi pentru care doresc să afle soluţii.

La final, fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială,cărţi de rugăciune şi iconiţe, apărute la editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis şi anul acesta porţile pentru publicul gălăţean şi nu numai, în cadrul evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor.

La evenimentul denumit sugestiv „O Noapte la Muzeu“, ajuns la Galați la cea de-a IV-a ediție, au participat mulţi tineri, familii cu copii şi credincioşi de toate vârstele care şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.

Salonul oficial al Muzeului a devenit realmente, pentru câteva ore, spaţiu cultural artistic, în care mai multe grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte.

Serata muzicală a fost deschisă de Fanfara „Valurile Dunării“ din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi şi a continuat cu un concert susținut de grupurile de copii şi tineri de la parohia Brătuleşti, județul Galați și de la Asociația „Tinerii și Viitorul“, care a interpretat piese muzicale din folclorul romanesc și cântece ostășești.

O notă aparte de rafinament muzical a fost adusă de elevii premianţi din cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, care au interpretat la pian şi vioară câteva piese din repertoriul clasic şi romantic - românesc.

Totodată, în Noaptea Muzeelor, vizitatorii au avut prilejul de a admira expoziția temporară „100 de ani de la Marea Unire. Jertfa pentru unitate și credință“, aflată în Sala „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial. Expoziția se încadrează în tematica specifică „Anului omagial al Unității de Credință și de neam și Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918“ și aduce în atenția publicului vizitator fapte, evenimente, personalități marcante care au contribuit la făurirea idealului național: unitatea de credință și de neam.

La finalul circuitului muzeal, în capela Muzeului, care, deseori, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncovea și au fost binecuvântați de Chiriarhul Dunării de Jos.

Tot în această seară, în „Sala pașilor pierduți“ din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, gălățenii au putut vizita și expoziția temporară ”Octavian Smigelschi, promotor al unității și al artei naționale“, ce prezintă pentru prima dată publicului gălățean creații monumentale realizate de pictorul transilvănean în perioada 1902-1903, creaţii laice, documente originale, fotografii, proiecte etc. Atât marea pânză de peste 10 metri lungime cât şi celelalte creații încântă prin rafinament, prin bogăţia compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment excepţional inedit pentru publicul din ţara noastră.

Expoziția este organizată de Muzeul eparhial în colaborare cu Asociația Culturală pictor Octavian Smigelschi Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal şi Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați.

În noaptea dedicată culturii, 6.500 de persoane au trecut pragul Muzeului eparhial.

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

Ca în fiecare an, în ajunul Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“, din cadrul parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Galaţi, a desfăşurat o activitate cu caracter liturgic, social-filantropic şi cultural-artistic îndreptată spre cele 60 de persoane asistate, majoritatea vârstnici cu venituri reduse şi persoane singure, marginalizate social.

În acest context, în zilele de 25 și 26 mai 2018, reprezentanții Centrului social au efectuat vizite la domiciliul asistaţilor nedeplasabili pentru a le oferi pachete cu alimente, produse igienico-sanitare, iconițe și cărți de rugăciuni.

Programul de ajutorare a celor aflați în nevoi a continuat prin realizarea, de către medici și asistente medicale voluntarea, a unui control medical ce a presupus măsurarea tensiunii arteriale, testarea glicemiei și îndrumarea celor depistați cu probleme către clinicile de specialitate.

Elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, ai Colegiului Național „Mihail Kogălniceanu“ – Galați și elevi care frecventează cursurile speciale de la „Palatul Copiilor“ din Galați au prezentat referate în legătură cu „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorati al făuritorilor Marii Uniri din 1918” şi au bucurat sufletele celor prezenţi printr-un bogat program de cântece populare româneşti, dansuri tradiţionale şi poezii.

În continuarea programului cultural-artistic a fost oficiată slujba parastasului pentru asistaţii Centrului trecuţi la Domnul, după care toţi cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească, oferită în colaborare cu S.N.F.O.R. – Filiala Galaţi.

La final, elevii participanți la acest program au primit, din partea gazdelor diplome de voluntari, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

Toate aceste activităţi au fost organizate ca parte a programelor social-filantropice derulate către Arhiepiscopia Dunării de Jos şi au avut ca scop îmbunătăţirea vieţii persoanelor vârstnice asistate, precum şi apropierea acestora de Dumnezeu.

În perioada 14–18 mai a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi s-a desfăşurat examenul de admitere pentru Secțiile Pastorală și Patrimoniu Cultural.

În zilele de 14 şi 15 mai a.c., a avut loc înscrierea candidaţilor, iar în ziua de 16 mai a.c. au avut loc vizita medicală - probă obligatorie pentru candidaţii de la toate specializările și probele de aptitudini, respectiv verificarea dicţiei pentru candidaţii de la specializarea pastorală (probă orală) și studiul formelor, culorii, desen după natură și compoziţie plastică pentru candidaţii de la specializarea patrimoniu cultural (probă practică).

Examinarea candidaţilor a continuat, în ziua de 18 mai a.c., cu verificarea cunoştinţelor generale de Religie - probă scrisă pentru candidaţii de la toate specializările, urmând ca marți, 22 mai a.c., să fie afişate rezultatele la probele de aptitudini, să fie depuse eventualele contestaţii, acolo unde metodologia permite acest lucru şi să fie afişate rezultatele finale.

Anul acesta, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, s-au înscris un număr de 32 elevi, din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.