Cantina, care a luat fiinţă în anul 1999, oferind o masă caldă la prânz, de două ori pe săptămână, familiilor sărace, a funcţionat iniţial la demisolul Catedralei „Naşterea Domnului” din oraşul Brăila.

Paralel cu lucrările de zidire a sf. lăcaş, a fost demarată construcţia a noului centru social, în cadrul căruia a fost amenajată şi funcţionează actuala cantină, prin strădania şi harnica implicare în identificarea resurselor materiale a preoţilor slujitori Costel Vatră şi Horaţiu Moldovan. Cantina socială a fost sfinţită de către ÎPS Arhiepiscop Casian în data de 6 decembrie 2009, în cadrul manifestărilor ocazionate de sărbătoarea Sf. Nicolae, ocrotitorul oraşului Brăila, şi a primit ca patroni spirituali pe Sfântul Nicolae şi pe Sfântul Vasile cel Mare.

 Începând din anul 2009, se oferă zilnic o masă caldă la 140 persoane. Beneficiari sunt familiile sărace, copii şi oameni ai străzii, bătrâni şi copii bolnavi din centrele de zi brăilene.

Cantina a funcţionat numai prin contribuţia credincioşilor până în anul 2009, când s-a adăugat şi ajutorul oferit de către Arhiepiscopia Dunării de Jos prin intermediul programului social „Masa bucuriei” derulat la nivelul Patriarhiei Romane.

Serviciile sunt acordate cu ajutorul unui bucătar angajat un bucătar şi a 6 voluntari.