Adresă: Calea Galaţi, nr. 342A, mun. Brăila, cod 810385; telefon 0722.365838
Responsabil: pr. Cristian Gagu
Lucrările de construire a acestui aşezământ au început în luna martie a anului 2008, iar în data de 15 ianuarie 2014, s-a efectuat și a fost admisă recepţia lucrărilor.
În seara zilei de 16 ianuarie 2017, în ajunul sărbătorii Sf.Antonie cel Mare, ocrotitorul parohiei cu acelaşi nume, după slujba vecerniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun a binecuvântat partea socială a aşezământului, căruia i-a dat hramul „Sf. Mc. Brâncoveni“, în anul închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cinstirii acestor Sfinţi Mucenici la împlinirea a 300 de ani de la pătimirea lor pentru Hristos, la Constantinopol, la 30 august 1714.
Aşezământul social, cu regim de înălţime D+P+M. Demisolul dispune de un spaţiu tehnic, spațiu pentru biblioteca parohială și spații de depozitare. La parter se află bucătăria, construită potrivit normelor în vigoare, cu grup sanitar şi vestiar pentru cei ce lucrează în bucătărie, sala de mese, cu o capacitate de 60 de locuri, şi alte două grupuri sanitare, pentru cei ce mănâncă la cantină. O scară leagă bucătăria cu demisolul şi o alta leagă parterul atât cu demisolul, cât şi cu mansarda. La mansardă se află o sală multifuncţională, destinată activităţilor educaţionale cu copiii şi întrunirilor ocazionale ale Consiliului şi Comitetului parohial, și biroul parohial.
Cea mai importantă activitate desfăşurată de Centrul social-educaţional al parohiei „Sf. Antonie cel Mare“ este Proiectul after-school „Educaţie şi viaţă spirituală“, care vizează elevii din ciclul primar de la şcolile de pe raza parohiei, care provin din familii cu probleme sociale.
Inaugurarea oficială a acestui proiect educaţional a fost făcută de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr.Casian Crăciun în ajunul praznicului Sfântului Antonie cel Mare din anul 2016, când a sfinţit sala educaţională în prezenţa protoiereului, a preoţilor slujitori din parohie şi a celor invitaţi să participle la hramul bisericii, a copiilor beneficiari ai proiectului, a cadrelor didactice şi a celorlalţi voluntari implicaţi în desfăşurarea acestuia şi a membrilor A.P.O.R. din parohie. Sala educaţională, activităţile cultural-educaţionale şi recreative ce aveau să se desfăşoare în ea, precum şi copiii beneficiari ai programelor şi voluntarii ce aveau să le susţină, au fost puşi sub ocrotirea şi a Sf. Ier. Mc. Antim Ivireanul, acesta fiind hramul atribuit de chiriarhul locului, având în vedere faptul că prin acest eveniment a fost deschis „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“.
Rezultatele frumoase nu au întârziat să se arate. În doar două luni copiii selectaţi pentru acest program s-au adaptat unii cu ceilalţi, au deprins respectarea regulilor elementare de igienă înainte de masă, rostirea rugăciunilor înainte şi după masă, au învăţat rugăciuni noi, au început să realizeze uşoare progrese la învăţătură.
Toate activitățile desfășurate în cadrul Așezământului sunt susținute prin implicarea voluntarilor din parohie și a unor cadre didactice de la Șc. gen. nr. 33 „Sf. Andrei“, fiind coordonate de pr. Cristian Gagu și pr. Mircea Marian Ciubotaru.