Adresă: Str. Domnească, nr. 104, mun. Galaţi, cod 800201; telefon 0747.306741; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Responsabil: diac. Marian Coman
Cantina socială „Sfântul Ierarh Nicolae“ a luat ființă în anul 1998 în cadrul Centrului Eparhial din Galați.
Deschiderea acesteia a însemnat un ajutor oferit în special celor ce se adresau Biroului de Asistenţă Socială, devenind un exemplu de activitate pentru toţi slujitorii Eparhiei Dunării de Jos de a sprijini persoanele aflate în risc social.
Clădirea în care a fost deschisă iniţial cantina socială era improprie desfăşurării în bune condiţii a activităţii de ajutorare a nevoiaşilor. Astfel, numai în două încăperi s-a oferit masa pentru cei 100 de asistaţi, cu un personal format din două bucătărese.
Întrucât nevoia de a ajuta cât mai multe persoane a crescut, în anul 2002, au început lucrările de construcţie la noul aşezământ social, care cuprinde la demisol o cantina socială compusă din bucătărie utilată, sală de pregătire a alimentelor, săli de servire a mesei, magazii şi grupuri sanitare, la parter camere pentru cazarea pelerinilor, la etajul I o sală de şedinţe şi la ultimul nivel o capelă închinată „Sf. Ioan Gură de Aur“.
Centrul Pastoral, Cultural şi Social „Sf. Ioan Casian“ a fost finalizat şi sfinţit în anul 2006, iar în luna mai a aceluiaşi an, noua cantină socială a început să ofere serviciile de oferire a mesei, potrivit standardelor legale în vigoare, obţinându-se aprobările de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică, a Direcţiei Sanitar - Veterinare, Direcţiei de Mediu, precum şi acreditarea din partea Ministerului Munci Protecţiei Sociale şi Familiei.
În momentul de faţă, cantina socială deserveşte un număr de 150 persoane, 80 servind masa în sălile special amenajate, iar 70 primind hrana caldă la domiciliu.
În momentul de față, cantina socială este acreditată și deserveşte un număr de 150 persoane, 80 servind masa în sălile special amenajate, iar 70 primind hrana caldă la domiciliu.
Aparatura şi dotarea cantinei sociale au fost achiziționate special pentru a face față numărului mai mare de asistați, hrana fiind preparată de un bucătar şi de două ajutoare de bucătar.
Asistații au fost selectați prin anchete sociale, fiind periodic vizitați de către personal specializat care urmăreşte nivelul de trai şi evoluția socială a acestora.
Sursele de finanţare provin din fondurile proprii ale Centrului Eparhial şi din sponsorizări.
*
Cantina „Sfântul Nicolae“ a Centrului Eparhial al Arhiepiscopei Dunării de Jos oferă hrană zilnic semenilor aflați în nevoi în această perioadă de epidemie în sistem catering
Astăzi, 22 decembrie 2020, cu prilejul Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos la Cantina socială „Sfântul Nicolae“ din cadrul Centrului Eparhial, 50 de persoane nevoiaşe au primit produse alimentare tradiţionale, precum şi calendare bisericeşti şi cărţi de rugăciune.
Astăzi, 29 aprilie 2021, cu prilejul apropierii marelui praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Cantina socială „Sfântul Nicolae“ din cadrul Centrului Eparhial a desfăşura o activitate caritabilă pentru 50 de asistaţi ai acestei unităţi sociale.
La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în această perioadă dificilă de pandemie prin care trecem, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în preajma marilor sărbători creştini, ajutoarele oferite unităţilor medicale, aşezămintelor sociale şi persoanelor nevoiaşe au fost intensificate.
În ziua de 12 noiembrie 2021, în cadrul Cantinei sociale „Sfântul Nicolae“ a Centrului eparhial s-a desfăşurat o de activitate prin care semenii nevoiaşi sunt ajutaţi. Ierarhul Dunării de Jos a oferit produse alimentare de primă necesitate şi produse de igienă celor 50 de asistaţi ai acestei unităţi sociale.
Astăzi, 26 ianuarie 2022, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi în ajunul Aducerii moaştelor Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, Cantina socială de la demisolul Capelei ocrotită de Sfântul Ioan Hrisostom din incinta Centrului Eparhial a desfăşurat o activitate caritabilă pentru cei 50 de asistaţi ai acestei unităţi sociale şi pentru bătrânii din cadrul Caminului pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ din Galaţi.