Adresă: Str. Basarabiei, nr. 109, mun. Galaţi, cod 800113; telefon 0236.471682

Responsabil: pr. Cristian Podaşcă

În perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009, Asociaţia Filantropică Creştin-Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare“ a desfăşurat un proiect guvernamental, iniţiat prin Ministerul Muncii, Familiei și Solidarității Sociale și un proiect Phare.

Prin desfăşurarea celor două proiecte a fost finalizat și inaugurat, în data de 27 noiembrie 2009, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“.

În cadrul Centrului sunt susținuți zilnic peste 60 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, aflați într-o situaţie de risc social. Se urmărește identificarea și monitorizarea copiilor școlarizați care provin din familii cu situații financiare precare, cu părinții plecați la muncă în străinătate, monoparentale, dezorganizate, defavorizate și marginalizate; reducerea numărului de copii cu risc de abandon școlar; îmbunătățirea rezultatelor școlare; asigurarea unei mese calde și suplimentarea alimentației copiilor.

Servicii oferite în cadrul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“:

Consiliere socială: consiliere-mediere familială, întâlniri şi activităţi cu caracter educativ-comunitar şi de petrecere a timpului liber.

Consiliere psihologică: identificarea situaţiilor problematice cu care se confruntă asistaţii şi a modelelor comportamentale, dezvoltarea capacităţii de exprimare a trăirilor afective, eliminarea tendinţelor de izolare socială, stimularea expresivităţii şi a creativităţii, dezvoltarea capacităţii de a oferi suport afectiv, empatic în relaţiile cu ceilalţi.

Sală de ergoterapie: activităţi de grup instructiv-educative, terapie prin joc, terapie cognitivă şi complexă, prin implicarea directă a instructorului de educaţie şi a asistentului social.

Sală de meditaţii: îmbunătăţirea rezultatelor şcolare şi reducerea ratei abandonului şcolar în rândul asistaţilor centrului.

Servicii medicale: efectuarea tratamentelor medicale la sediul Centrului de asistenţă medicală „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“.

Personalul angajat oferă următoarele servicii specializate: educaţionale, psihologice, medicale şi sociale.

În momentul de faţă, susţinerea activităţilor acestui centru socio-educaţional se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.

*

Astăzi, 21 decembrie 2020, copiii asistaţi în cadrul unui program de tip „after school“ la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“ din Galaţi au primit daruri cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului

Adresă: Str. Sf. Spiridon, nr. 13, mun. Galaţi, cod 800478; telefon 0746.031214; 0236.462006, e‑mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Responsabil: dl Robert Tiber

Centrul de zi pentru copii al bisericii „Sfântul Spiridon“ din Galaţi a fost înfiinţat ca urmare a parteneriatului dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos și Consiliul Municipal Galaţi, cu fonduri europene, printr-un proiect PHARE. Beneficiarii proiectului sunt 70 de copii care provin din familii defavorizate. Implementarea proiectului s-a realizat în anul 2009. Centrul de zi pentru copii oferă beneficiarilor următoarele activităţişi servicii sociale: consiliere individuală şi de grup - cu scopul de a oferi pentru viaţa de familie cele mai bune exemple de comportament; consiliere psihologică şi întocmirea fişei de profil psihologic a copilului; socializare şi de petrecere a timpului liber; oferirea zilnică de meditaţii si îndrumări la materiile şcolare - în cadrul acestor meditații elevii sunt împărţiţi pe clase de studiu şi sunt îndrumaţişisupravegheaţi de un număr de peste 35 de cadre voluntare cu pregătire medie şi superioară; oferirea zilnică a mesei calde de prânz, în toate zilele săptămânii, cu menţiunea ca în zilele de sâmbătă şi duminică costurile sunt susţinute exclusiv cu fonduri atrase de parohie; ajutoare materiale (rechizite şi materiale şcolare precum şi materiale de igienă personală şi de grup); lecţii de familiarizare cu tehnică de calcul - această activitate se desfăşoară în sala special amenajată din incinta centrului de zi, sub supravegherea unor specialişti în IT; acţiuni cultural-artistice şi sportive (excursii, spectacole, coruri, concursuri); activităţi de educaţie religioasă (participare la slujbele din biserică, programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, spovedire şi împărtăşire, concursuri de pictură etc).

În momentul de faţă, susţinerea activităţilor acestui centru socio-educaţional se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.

*

Zilnic în parohia „Sfântul Spiridon“ din Galaţi 70 de copii primesc sprijin şi în această perioadă de epidemie. Personalul angajat al parohiei împreună cu membrii consiliului şi comitetului parohial, desfășoară programul filantropic „Ajută-ți aproapele!“, pregătind pachete, care au fost distribuite de către preotul paroh împreună cu personalul angajat al parohiei persoanelor nevoiaşe.

După închiderea școlilor în luna martie, Centrul social a păstrat în permanență legătura cu copiii beneficiari și părinții acestora, cursurile desfăşurându-se în mediul on-line, iar hrana fiind oferită prin programare părinţilor pentru acasă. Odată cu începerea noului an școlar, copiii au revenit la Centru, participând la activitățile de sprijin la teme și recuperare școlară, după noile reguli de distanțare fizica, de purtare a măștilor de protecție, de dezinfecție și aerisire regulată a spațiilor. Cei 70 de copii, după ce au participat la lecţii şi au servit masa de prânz în cadrul Cantinei parohiale, s-au bucurat de câteva daruri pregătite special pentru ei de parohie.

Adresă: Aleea Învăţătorilor, nr. 1, mun. Brăila, cod 810478; telefon 0722.257327

Responsabil: pr. Sorin Marinescu

Construirea acestui centru social parohial a fost aprobata prin Decizia chiriarhala nr.264/2009, iar lucrările de construire au fost finalizate în anul 2014. Aşezământul social parohial nou-construit a fost sfinţit de către Inaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, la data de 7 septembrie 2014, în ajunul hramului bisericii parohiale „Naşterea Maicii Domnului“, primind ca ocrotitori pe „Sfinţii Martiri Brâncoveni“.

Prin Decizia chiriarhală nr.494/2014 a fost aprobată înfiinţarea, începând cu data de 1 noiembrie2014, a Centrului cultural si educaţional „Sfinţii Martiri Brâncoveni“.

Beneficiarii activităţilor sunt 20 de elevi (cu rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, selectaţi cu ajutorul profesorilor de religie), din ciclul gimnazial, de la şcolile de pe raza parohiei. Prezenţa acestor copii este zilnica (de luni pana vineri), pe tot parcursul anului şcolar, cu exceptia vacanţelor, dupa următorul program: între orele 14.00-15.00, primirea unei mese calde zilnice (cu implicarea a 3 voluntari - doamne din Comitetul parohial); între orele 15.00-17.00, consulţatii oferite de profesori voluntari, în număr de 6, potrivit unui program prestabilit, la urmatoarele discipline: Limba română, Matematică, Fizică, Limba engleză, Geografie şi Istorie. Aşadar, un program oarecum asemănător cu cel al unei instituţii after-school, cu precizarea că elevii vin la Centrul social parohial şi în fiecare sâmbătă, la ora 16.00, pentru a participa la programul „Hristos împărtăşit copiilor“.

Centrul social a obţinut un Certificat de acreditare din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, la data de 27 iunie 2016.

*

Centrul cultural-educațional „Sfinții  Martiri Brâncoveni“ al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului“ a pregătit hrană caldă și pachete cu alimente de primă necesitate și cărți de zidire sufletească în această perioadă de epidemie

Daruri constând în alimente neperisabile de bază şi produse de igienă, au fost pregătite de angajaţii şi voluntarii Centrului social „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cadrul Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din municipiul Brăila, acestea au fost oferite familiilor nevoiaşe şi a persoanelor afectate de diferite boli şi aflate în risc social.

Adresă: Bd. Galaţi, nr. 20, mun. Galaţi, cod 800670; telefon 0747.767761, e‑mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Responsabil: pr. Marius Bărbieru

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare“, în anul 2005, a demarat construirea unui centru destinat copiilor din familinevoiaşe, fondurile provenind de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi din bugetul parohiei.

Pe parcursul a patru ani a fost ridicată actuala clădire, respectiv Centrul de zi pentru copii, care cuprinde: o sală de meditaţie, una de calculatoare, două spatii pentru birouri, o sală de mese, o bucătărie, o magazie şi 4 grupuri sanitare.

Dacă la început au fost oferite servicii educaţionale unui număr de 15 elevi proveniţi din familii sărace, în momentul de faţă, numărul copiilor a crescut la 40, aceştia fiind selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat.

Asistaţii sunt elevi între 8 şi 13 ani, aceştia primind la centru pe lângă masa caldă şi consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite la şcoală.

În momentul de faţă, susţinereaactivităţilor acestui centru socio-educaţional se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.

*

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi sprijină zilnic 50 de copii nevoiaşi din Galaţi în această perioadă de epidemie

Adresă: Calea Galaţi, nr. 342A, mun. Brăila, cod 810385; telefon 0722.365838

Responsabil: pr. Cristian Gagu

Lucrările de construire a acestui aşezământ au început în luna martie a anului 2008, iar în data de 15 ianuarie 2014, s-a efectuat și a fost admisă recepţia lucrărilor.

În seara zilei de 16 ianuarie 2017, în ajunul sărbătorii Sf.Antonie cel Mare, ocrotitorul parohiei cu acelaşi nume, după slujba vecerniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun a binecuvântat partea socială a aşezământului, căruia i-a dat hramul „Sf. Mc. Brâncoveni“, în anul închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cinstirii acestor Sfinţi Mucenici la împlinirea a 300 de ani de la pătimirea lor pentru Hristos, la Constantinopol, la 30 august 1714.

Aşezământul social, cu regim de înălţime D+P+M. Demisolul dispune de un spaţiu tehnic, spațiu pentru biblioteca parohială și spații de depozitare. La parter se află bucătăria, construită potrivit normelor în vigoare, cu grup sanitar şi vestiar pentru cei ce lucrează în bucătărie, sala de mese, cu o capacitate de 60 de locuri, şi alte două grupuri sanitare, pentru cei ce mănâncă la cantină. O scară leagă bucătăria cu demisolul şi o alta leagă parterul atât cu demisolul, cât şi cu mansarda. La mansardă se află o sală multifuncţională, destinată activităţilor educaţionale cu copiii şi întrunirilor ocazionale ale Consiliului şi Comitetului parohial, și biroul parohial.

Cea mai importantă activitate desfăşurată de Centrul social-educaţional al parohiei „Sf. Antonie cel Mare“ este Proiectul after-school „Educaţie şi viaţă spirituală“, care vizează elevii din ciclul primar de la şcolile de pe raza parohiei, care provin din familii cu probleme sociale.

Inaugurarea oficială a acestui proiect educaţional a fost făcută de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr.Casian Crăciun în ajunul praznicului Sfântului Antonie cel Mare din anul 2016, când a sfinţit sala educaţională în prezenţa protoiereului, a preoţilor slujitori din parohie şi a celor invitaţi să participle la hramul bisericii, a copiilor beneficiari ai proiectului, a cadrelor didactice şi a celorlalţi voluntari implicaţi în desfăşurarea acestuia şi a membrilor A.P.O.R. din parohie. Sala educaţională, activităţile cultural-educaţionale şi recreative ce aveau să se desfăşoare în ea, precum şi copiii beneficiari ai programelor şi voluntarii ce aveau să le susţină, au fost puşi sub ocrotirea şi a Sf. Ier. Mc. Antim Ivireanul, acesta fiind hramul atribuit de chiriarhul locului, având în vedere faptul că prin acest eveniment a fost deschis „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“.

Rezultatele frumoase nu au întârziat să se arate. În doar două luni copiii selectaţi pentru acest program s-au adaptat unii cu ceilalţi, au deprins respectarea regulilor elementare de igienă înainte de masă, rostirea rugăciunilor înainte şi după masă, au învăţat rugăciuni noi, au început să realizeze uşoare progrese la învăţătură.

Toate activitățile desfășurate în cadrul Așezământului sunt susținute prin implicarea voluntarilor din parohie și a unor cadre didactice de la Șc. gen. nr. 33 „Sf. Andrei“, fiind coordonate de pr. Cristian Gagu și pr. Mircea Marian Ciubotaru.

Cantine sociale