Adresă: Str. Domnească, nr. 104, mun. Galaţi, cod 800201; telefon 0747.306741; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Responsabil: diac. Marian Coman

Cantina socială „Sfântul Ierarh Nicolae“ a luat ființă în anul 1998 în cadrul Centrului Eparhial din Galați.

Deschiderea acesteia a însemnat un ajutor oferit în special celor ce se adresau Biroului de Asistenţă Socială, devenind un exemplu de activitate pentru toţi slujitorii Eparhiei Dunării de Jos de a sprijini persoanele aflate în risc social.

Clădirea în care a fost deschisă iniţial cantina socială era improprie desfăşurării în bune condiţii a activităţii de ajutorare a nevoiaşilor. Astfel, numai în două încăperi s-a oferit masa pentru cei 100 de asistaţi, cu un personal format din două bucătărese.

Întrucât nevoia de a ajuta cât mai multe persoane a crescut, în anul 2002, au început lucrările de construcţie la noul aşezământ social, care cuprinde la demisol o cantina socială compusă din bucătărie utilată, sală de pregătire a alimentelor, săli de servire a mesei, magazii şi grupuri sanitare, la parter camere pentru cazarea pelerinilor, la etajul I o sală de şedinţe şi la ultimul nivel o capelă închinată „Sf. Ioan Gură de Aur“.

Centrul Pastoral, Cultural şi Social „Sf. Ioan Casian“ a fost finalizat şi sfinţit în anul 2006, iar în luna mai a aceluiaşi an, noua cantină socială a început să ofere serviciile de oferire a mesei, potrivit standardelor legale în vigoare, obţinându-se aprobările de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică, a Direcţiei Sanitar - Veterinare, Direcţiei de Mediu, precum şi acreditarea din partea Ministerului Munci Protecţiei Sociale şi Familiei.

În momentul de faţă, cantina socială deserveşte un număr de 150 persoane, 80 servind masa în sălile special amenajate, iar 70 primind hrana caldă la domiciliu.

În momentul de față, cantina socială este acreditată și deserveşte un număr de 150 persoane, 80 servind masa în sălile special amenajate, iar 70 primind hrana caldă la domiciliu.

Aparatura şi dotarea cantinei sociale au fost achiziționate special pentru a face față numărului mai mare de asistați, hrana fiind preparată de un bucătar şi de două ajutoare de bucătar.

Asistații au fost selectați prin anchete sociale, fiind periodic vizitați de către personal specializat care urmăreşte nivelul de trai şi evoluția socială a acestora.

Sursele de finanţare provin din fondurile proprii ale Centrului Eparhial şi din sponsorizări.

*

Cantina „Sfântul Nicolae“ a Centrului Eparhial al Arhiepiscopei Dunării de Jos oferă hrană zilnic semenilor aflați în nevoi în această perioadă de epidemie în sistem catering



Astăzi, 22 decembrie 2020, cu prilejul Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos la Cantina socială „Sfântul Nicolae“ din cadrul Centrului Eparhial, 50 de persoane nevoiaşe au primit produse alimentare tradiţionale, precum şi calendare bisericeşti şi cărţi de rugăciune.

Astăzi, 29 aprilie 2021, cu prilejul apropierii marelui praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Cantina socială „Sfântul Nicolae“ din cadrul Centrului Eparhial a desfăşura o activitate caritabilă pentru 50 de asistaţi ai acestei unităţi sociale.

La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în această perioadă dificilă de pandemie prin care trecem, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în preajma marilor sărbători creştini, ajutoarele oferite unităţilor medicale, aşezămintelor sociale şi persoanelor nevoiaşe au fost intensificate.

În ziua de 12 noiembrie 2021, în cadrul Cantinei sociale „Sfântul Nicolae“ a Centrului eparhial s-a desfăşurat o de activitate prin care semenii nevoiaşi sunt ajutaţi. Ierarhul Dunării de Jos a oferit produse alimentare de primă necesitate şi produse de igienă celor 50 de asistaţi ai acestei unităţi sociale.

Astăzi, 26 ianuarie 2022, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi în ajunul Aducerii moaştelor Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, Cantina socială de la demisolul Capelei ocrotită de Sfântul Ioan Hrisostom din incinta Centrului Eparhial a desfăşurat o activitate caritabilă pentru cei 50 de asistaţi ai acestei unităţi sociale şi pentru bătrânii din cadrul Caminului pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ din Galaţi.

Adresă: Str. Sf. Spiridon, nr. 13, mun. Galaţi, cod 800478; telefon 0746.031214, e‑mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Responsabil: dl Robert Tiber

Centrul de zi pentru copii al bisericii „Sfântul Spiridon” din municipiul Galaţi a fost înfiinţat ca urmare a parteneriatului dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Consiliul Municipal Galaţi. A fost construit prin finanţare europeană, în cadrul unui proiect PHARE, implementarea proiectului făcându-se în anul 2009. În momentul de faţă, beneficiarii proiectului sunt 35 de copii care provin din familii defavorizate. Centrul de zi pentru copii oferă beneficiarilor următoarele activităţi şi servicii sociale:

1. consiliere individuală şi de grup - cu scopul de a oferi pentru viaţa de familie cele mai bune exemple de comportament;

2. consiliere psihologică şi întocmirea fişei de profil psihologic a copilului;

3. socializare şi petrecere a timpului liber;

4. oferirea zilnică de meditaţii şi îndrumări la materiile şcolare  - în cadrul acestor meditaţii elevii sunt împărţiţi pe clase de studiu, sunt îndrumaţi şi supravegheaţi de un număr de peste 45 de cadre didactice voluntare cu pregătire medie şi superioară; 

5. oferirea zilnică a mesei calde de prânz, în toate zilele săptămânii, cu menţiunea că în zilele de sâmbătă şi duminică costurile sunt susţinute exclusiv cu fonduri atrase de parohie;

6. ajutoare materiale (rechizite si materiale şcolare precum şi materiale de igienă personală şi de grup);

7. lecţii de familiarizare cu tehnica de calcul; această activitate se desfăşoară în sala special amenajată în incinta centrului de zi, sub supravegherea unor specialişti în IT.

8. acţiuni cultural-artistice şi sportive (excursii, spectacole, coruri, concursuri etc.)

9. activităţi de educaţie religioasă (participare la slujbele din biserică, programul catehetic  “Hristos împărtăşit copiilor”, spovedire şi împărtăşire, concursuri de pictură etc).

După încheierea proiectului PHARE (31 nov 2009), activitatea a continuat cu finanţare de la bugetul Consiliului Municipal şi din fondurile atrase de parohia „Sfântul Spiridon”, fiind în al doilea an de funcţionare.

Adresă: Str. Traian, nr. 260, mun. Galaţi, cod 800179; telefon 0236.477387

Responsabil: Pr. Alexandru Teodosiade

Cantina socială „ Sf. Ecaterina“ a luat fiinţă în anul 2005, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop, la iniţiativa pc pr. paroh Alexadru Teodosiade şi sfinţită de către ierarhul locului la data de 25 noiembrie a aceluiaşi an, cu ocazia hramului bisericii.

Beneficiarii actuali sunt  20 de persoane cu venituri reduse din cuprinsul parohiei, care primesc hrana caldă, sâmbăta şi duminica, în cadrul cantinei sociale.

În cadrul acestui centru social se mai desfăşoară, cu ajutorul profesorului de religie, şi alte activităţi educaţionale, precum şi programule catehetice „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“.

Nu există nici un angajat pentru susţinerea acestei activităţi, totul realizându-se prin implicarea unui număr de 10 voluntari, membri ai Consiliului şi Comitetului parohial.

 

Adresă: Bd. Dunărea, nr. 20, mun. Galaţi, cod 800634; telefon 0744.693708

Responsabil: pr. Corneliu Hanu

Lucrările de construirea cantinei „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ au început în anul 1997, fiind inaugurată pe data 29 noiembrie 1998, la sărbătorile municipiului Galaţi, Sfântul Apostol Andrei.

Capacitatea cantinei este de 140 persoane în două săli, una de 100 locuri şi alta de 40 locuri.

Încă de la inaugurare, parohia a asigurat o masă caldă pe zi, beneficiarii fiind copiii săraci, bătrânii cu pensii mici şi pensionarii cu venituri reduse, bolnavi imobilizaţi în casă, dar şi oamenii străzii, persoane care au fost spitalizate sau şi-au făcut analize în ambulatoriu şi care îşi au domiciliul în localităţile din preajma municipiului Galaţi. De la inaugurare şi până în prezent, prin cantina socială s-au derulat programe de ajutorare pentru familiile cu mulţi copii, cu posibilităţi materiale reduse, precum şi programe educaţionale cu elevii din cadrul Şcolii Gimnaziale "Dan Barbilian", care se află pe raza parohiei.

În prezent, parohia asigură prin cantina socială, o masă caldă, o dată pe zi, pentru 140 persoane.

Activităţile care se derulează prin cantina „Sf. Cuv. Parascheva“ sunt asigurate de trei salariate.

*

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din municipiul Galaţi prepară şi oferă zilnic hrană caldă pentru semeni aflați în nevoi în această perioadă de epidemie

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Galaţi, care, prin cantina din cadrul parohiei, oferă alimente pentru cei 34 de tineri orfani de la Centrul de Locuinţe şi Sprijin pentru Tineri din Galaţi în această perioadă de epidemie

Astăzi, 9 aprilie 2021, Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din municipiul Galaţi a desfăşurat o activitate filantropică pentru cele 100 persoane asistate în cadrul cantinei parohiale.

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din municipiul Galaţi este una dintre parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos care în toată perioada de pandemie a reuşit să ofere constant ajutoare, atât celor 100 de beneficiari din cadrul Cantinei parohiale, cât şi altor persoane nevoiaşe aflate în îngrijire în diverse centre sociale din judeţul Galaţi. Astăzi, 12 mai 2021, această parohie gălăţeană a desfăşurat o nouă acţiune de sprijinire a semenilor nevoiaşi din cadrul Centrului regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Galaţi. Cei 220 de imigranţi, între care şi mulţi copii, au primit pachete cu produse de igienă, materiale pentru cărăţenie, alimente greu perisabile, legume şi dulciuri ca semn al dragostei şi al bucuriei prilejuită de marele praznic al Învierii Domnului. Valoarea ajutoarelor oferite astăzi a fost de aproximativ 8.000 lei.

În ziua de 12 octombrie 2021, în contextul sărbătoririi hramului, parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Galaţi a desfăşurat o nouă activitate filantropică pentru cei 100 de asistaţi din cadrul cantinei parohiale şi pentru 50 de persoane cu disabilităţi din cadrul unui Centru social din municipiul Galaţi. Cei 150 de beneficiari nevoiaşi au primit din partea parohiei alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălţăminte, lenjerii pentru pat, prosoape şi produse de igienă în valoare de 10.500 lei.

Astăzi, 22 iunie 2022, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru Pavel, parohia gălăţeană a desfăşurat o nouă activitate filantropică pentru 75 de familii nevoiaşe prin care a oferit alimente, produse igienico-sanitare şi alte daruri în valoare de 16.000 lei.

 

Adresă: Str. Al. I. Cuza, nr. 31, mun. Galaţi, cod 800010; telefon 0752.723452

Responsabil: Pr. Gabriel Pelin

Cantina a fost înfiinţată în anul 2006, prin strădania preotului paroh Octavian Pelin, cu ajutorul domnului inginer Vasile Manea, care s-a ocupat de construirea cantinei parohiale, prin asigurarea forţei de muncă, plătită de dânsul.

Construcţia a început în luna octombrie a anului 2006. Sfinţirea a fost săvârşită la data de 21 noiembrie 2009, de către Înaltpreasfinţitul Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu ocazia hramului bisericii , „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

În momentul de faţă, parohia oferă o masă de prânz la 30 de persoane, săptămânal, în ziua de marţi. Sâmbăta, când sunt săvârşite pomenirile pentru cei adormiţi, sunt chemate şi persoane sărace, în funcţie de puterea financiară şi dragostea creştină a celor ce săvârşesc serviciile respective.

Beneficiarii sunt persoane vârstnice ale parohiei, credincioşi apropiaţi care au ajutat biserica, dar care acum nu mai au posibilităţi financiare, sau sunt foarte mici.

Personalul care ajută în cadrul acestui aşezământ social pentru buna desfăşurare a activităţii este alcătuit din 5 voluntari, credincioşi ai parohiei.

Cantine sociale