Adresă: Şoseaua Buzăului DN2B, jud. Brăila; telefon 0735.845589; fax 0239.694456; e‑mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Responsabil: pr. Alin Marian Constantin
Încă din anul 2004, în localitatea Lacu Sărat din judeţul Brăila, aşezat sub ocrotirea Sf. M. Mc. Pantelimon, Doctor fără de arginţi, la iniţiativa şi cu implicarea ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, funcţionează Aşezământul social-filantropic „Sf. Mc. Pantelimon“. În cadrul acestui aşezământ îşi desfăşoară activitatea Centrul socio-medical „Sf. Mc. Pantelimon“ şi Asociaţia social-filantropică „Sf. Mc. Pantelimon“ Brăila care, prin serviciile oferite, vin în întâmpinarea problemelor credincioşilor care au nevoie de sănătate trupească şi sufletească.
Ţinând cont de faptul că Mănăstirea „Sf Pantelimon“, aflată în staţiunea cu acelaşi nume, nu dispunea de spaţii corespunzătoare de cazare, în staţiunea menţionată fiind prezenţi anual la tratament clerici şi mireni, angajaţi, dar şi fii duhovniceşti ai Bisericii, care şi-au exprimat dorinţa de a fi cazaţi pe perioada de şedere intr-un spaţiu propriu bisericesc, la propunerea chiriarhului, membrii Consiliului Eparhial, în şedinţa din 24 iulie 2004, au hotărât înfiinţarea acestui aşezământ reprezentativ pentru judeţul Brăila şi pentru Eparhia Dunării de Jos, care să ofere condiţii optime de odihnă şi tratament.
Clădirea aşezământului, aflată într-un stadiu avansat de deteriorare, şi terenul aferent au fost achiziţionate în luna iulie 2004, iar în perioada 2005-2007 s-au efectuat lucrări de reparaţii, consolidare şi amenajare a spaţiului respectiv.
La data de 29 noiembrie 2007, în prezenţa a 12 ierarhi din Sf. Sinod al B.O.R., în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, a avut loc binecuvântarea acestui nou centru social.
În cadrul şedinţei Consiliului Eparhial din data de 12 iulie 2018 a avut loc sfințirea Centrului socio-medical pentru persoane de vârsta a treia „Sf. Pantelimon“, ca urmare a încheierii lucrărilor de contruire, amenajare şi dotare a clinicii balneo-climaterice cu toate cele necesare desfăşurării activităţilor medicale.
Centrul a devenit una dintre cele mai reprezentative instituţii social-filantropice eparhiale, care are drept scop crearea unui aşezământ bisericesc, menit să vină în întâmpinarea problemelor de sănătate cu care se confruntă semenii noştri.
În momentul de faţă, un program permanent, realizat cu implicarea unor cadre medicale voluntare, este acordarea, săptămânal, în regim de gratuitate, de tratamente de fizioterapie şi de hrană, persoanelor vârstnice de la parohiile din Protoieria Brăila, cu pensii foarte mici şi care suferă de diferite afecţiuni medicale.
Bucuria pe care aceste persoane o simt prin atenţia care li se acordă, prin calitatea actului medical şi a ofertei generoase de alte servicii sociale şi medicale, este deosebită şi se manifestă cel mai adesea printr-o mulţumire adresată lui Dumnezeu şi celor ce le oferă acest ajutor pentru însănătoşire.