Sâmbătă, 1 iunie 2019, de Ziua Internaţională a Copilului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc ample manifestări cultural-artistice dedicate copiilor, la două din centrele reprezentative din municipiul Galați.

La ambele evenimente de la Galați, în mijlocul copiilor au fost prezenți doi ierarhi ai bisericii noastre, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpresfințitul Părinte Casian și Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, aflat în această perioadă la Galați pentru susținerea unor proiecte social-filantropice, derulate în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos și cu alte instituții din Germania și din România, spre binele și ajutorul copiilor români.

Cei doi ierarhi au transmis celor prezenți cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru frumoasele activități cu specific tradițional românesc, în care ei se implică cu atâta dedicare și bucurie.

„Dor de satul românesc“ s-a intitulat manifestarea cultural-educativă şi artistică care a avut loc, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Festivalul de folclor dedicat satului românesc, dar şi Zilei Internaţionale a Copilului s-a desfăşurat în grădina Muzeului eparhial şi a cuprins momente artistice prezentate de 4 grupuri de tineri din eparhie.

În deschidere,membrii Ansamblului folcloric „Cununiţa Satuluidin parohia Lieşti, judeţul Galaţi, au prezentat dansuri populare, cântece corale şi interpretări individuale de cântece vechi tradiţionale.

Veselia, armonia şi voia bună au continuat prin prezența juniorilor de la Ansamblul Artistic „Olympos“ din Galați, care au prezentat, pe ritmuri elene, dansurileși costumele lor tradiţionale grecești, ca o împletire a frumosului și tradițiilor din cele două țări.

În continuare, tradiţiile şi obiceiurile zonei Dunării de Jos au fost puse în scenă de Ansamblul folcloric „Doiniţa Covurluiului“.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic de excepţie prezentat de Grupul folcloric „Doina Bucuriei“ din parohia Brătuleşti, judeţul Galaţi, ce a cuprins interpretarea de cântece populare vocal-instrumentale și dansuri tradiţionale româneşti.

Manifestarea cultural-educativă a cuprins și o expoziție detablouri realizate de 20 de copii din sate defavorizate, participanți în luna mai a acestui an la proiectul „Caravana artelor frumoase“, care a cuprins două tabele de creație la mănăstirile Tudor Vladimirescu, județul Galați și Lacu Sărat, județul Brăila.

Scopul festivalului organizat astăzi la Muzeul eparhial a fost de receptare a creaţiilor folclorice locale, de stimulare a interesului în rândul tinerilor pentru valorile culturii populare româneşti, precum şi sprijinirea celor care activează în domeniu.

La Muzeul eparhial au fost prezenţi în această zi de vară peste 200 de copii şi părinţi. Toţi copiii prezenţi au primit dulciuri, fructe şi iconiţe.

La Aşezământul Social-Filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, au avut loc, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și a invitatului său, Înaltpreasfințirul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, ample activităţi religioase, cultural-artistice şi educaţionale, intitulate sugestiv „Ziua Porţilor deschise“.

Programul a cuprins şase ateliere de creaţie, respectiv pictură individuală şi colectivă, handmade, punct românesc, olărit, puzzle lingvistic şi desene pe asfalt, în care copiii participanţi au avut ocazia de a vedea şi de a lucra chiar ei broderie, metaniere, icoane şi vase de lut.

Cei doi ierarhi au interacționat cu copiii în cadrul atelierelor de creație, acolo unde cei mici, fie și-au arătat îndemânarea pentru unele meșteșuguri tradiționale, fie au încercat să învețe câte ceva din aceste lucruri.

Tema activităţilor desfăşurate în acest an s-a intitulat „Eu pot să deschid porţile bucuriei!“

Asistaţii, personalul angajat şi voluntarii deopotrivă au devenit gazde pentru toţi cei care au trecut pragul Aşezământului gălăţean, invitându-i să se alăture activităţilor desfăşurate în cadrul atelierelor de creaţie.

De asemenea, toţi participanţii au avut posibilitatea de a admira şi o Expoziţie de artă populară organizată în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, în care au fost prezentate ştergare, costume şi obiecte tradiţionale româneşti.

În acest context, întreaga manifestare de Ziua Copilului a adunat la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, peste 300 de copii, însoţiţi de părinţi şi cadre didactice.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a intrat într-un emoţionant dialog sufletesc cu cei mici şi a rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinţii lor şi pentru binele copiilor din întreaga lume, după care le-a oferit daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Și Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim a transmis un cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru frumoasele activități desfășurate la Galați, relatând și câteva aspecte din misiunea bisericii noastre printre frații care trăiesc în alte țări, încercând să păstreze valorile culturale românești, tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești, având ca bază profunda credință creștin ortodoxă.

La final, toți copiii au fost binecuvântați și au primit daruri din partea celor doi ierarhi.

Se poate spune că, astăzi oraşul de la Dunăre a fost cu adevărat o grădină minunată de flori primăvăratice şi frumoase, care sunt copii.

Activităţi similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, precum şi la grădiniţa„Familia” din Brăila şi la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, judeţul Galaţi.

Cantine sociale