La sfârşitul lunii august, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, s-au desfăşurat la mănăstirile Buciumeni şi Toflea, din judeţul Galaţi, tabere de o zi pentru copiii din zona Nicoreşti.
Prin implicarea preoţilor din protoierie, aceste întâlniri duhovniceşti şi recreative, cu monahii şi mediul monahal, au făcut ca mulţi copii să aibă trăiri deosebite şi să se bucure de jocurile copilăriei cu ceilalţi participanţi. Fiecare preot din cadrul protopopiatului Nicoreşti a mers la mănăstire însoţit de 10 - 20 copii. Pentru realizarea acestor activităţi a contribuit foarte mult disponibilitatea şi amabilitatea preacuviosului părinte stareţ Paisie, de la mănăstirea Toflea, care a ştiut să fie o gazdă primitoare şi jovială. De asemenea, măicuţele de la mănăstirea Buciumeni au fost nişte gazde deosebite, întrucât acestea au primit copiii cu mare bucurie, le-au au făcut o prezentare a aşezământului monahal, au vizitat muzeul, anexele gospodăreşti, atelierele de croitorie şi pictură, bucătăria, după care copiii s-au jucat cu mare entuziasm în pădurea de lângă această vatră monahală.
Fiecare grup a început vizita la mănăstiri cu rugăciunea în biserică, astfel încât, la finalul taberei toţi copiii au avut experienţa rugăciunii în comuniune în Sfânta Biserică. Copiii au învăţat, prin intermediul taberei, cum să se roage, cum să-i ajute pe semenii lor aflaţi în nevoie şi în suferinţe, dar mai presus de toate, au fost învăţaţi despre folosul rugăciunii de acasă şi din biserică, întrucât tinerii din ziua de astăzi sunt foarte preocupaţi şi captivaţi de tot ce înseamnă lumea virtuală. Preoţii au vorbit copiilor că în Biserică îl pot găsi pe Mântuitorul Hristos, care este cu adevărat Cel mai bun prieten al lor şi al tuturor oamenilor, Cel care îi ascultă şi îi ajută permanent.
În total au fost prezenţi aproximativ 210 copii cu vârste cuprinse între 6-15 ani. Preoţii au asigurat transportul copiilor la mănăstiri şi au cumpărat copiilor: dulciuri, sucuri, apă, iconiţe, metanii, corzi, mingi, palete de badminton, şah, remi, palete şi fileu. Pentru cele achiziţionate, Protoieria Nicoreşti, împreună cu parohiile din subordine au oferit suma de 3700 de lei.
Taberele desfăşurate la cele două mănăstiri au constituit dorinţa slujitorilor sfintelor altare de a apropia mai mult copiii de Biserică şi de Hristos. Scopul taberelor a fost familiarizarea copiilor cu mediul monahal, cu viaţa bisericească, dar mai ales pentru ca cei mici să se bucure de frumuseţea copilărie în tinda Bisericii.
Pr. Rareş Bucur
Pr. Mihai Roşu