În parohia Viziru de Jos, Protopopiatul Însurăţei, județul Brăila, în perioada 1-15 august se desfăşoară, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Parinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, ediţia a 23-a a taberei de vară pentru tineri.

La activităţile taberei participă, pe lângă cei 30 de tineri din Centrul pilot de tineret ai parohiei Viziru, alți 40 de tineri din diferite parohii ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, dar şi din toată ţara.

Și în acest an, tema generală după care s-au desfăşurat activităţile a fost Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti“.

Programul-cadru al taberei cuprinde activităţi liturgice şi ateliere de creaţie, cultural-artistice, de formare a liderilor şi animatorilor de grup, sportive şi recreative.

Programul propriu-zis al taberei din acest an a constat în organizarea de jocuri şi activităţi de animare, în vederea însufleţirii relaţilor dintre tineri, mult lezate de virtual şi ieşirea din individualismul pe care îl produce virtualul în viaţa tinerilor, prin aducerea acestora către activităţi care pot însufleţi real relaţiile interpersonale.

Pe tot parcursul taberei, tinerii din cadrul acestei tabere de vară participă cu bucurie și entuziasm la toate slujbele oficiate la biserica din parohia Viziru de Jos. Acest lucru s-a întâmplat în această parohie și în Duminica a 8-a după Rusalii, când, în prezenţa numeroșilor tineri şi a credincioşi din localitate şi din îmrejurimi, a fost săvarşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi din protopopiatul Însurăţei. Copiii participanți la tabără au fost cei care au oferit răspunsurile liturgice.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi prezenți au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de astăzi în care se vorbește despre minunea înmulțirii pâinilor săvârşită de Mântuitorul Hristos şi consemnată în Evanghelia după Sfântul Matei la capitolul 14.

”Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul mare al Cuvântului Său în Biserica Sa, adresat atât slujitorilor sfinţiţi din Sfântul Altar, cât şi credincioşilor din Sfintele Biserici şi din întreaga lume, care trebuie să redevină o Biserică a Mântuitorului, după modelul iubirii Lui milostive pe care a arătat-o la minunea înmulţirii pâinilor, hrănind mai întâi de toate, de dimineaţă şi până seara, miile de persoane cu Cuvântul Evangheliei iubirii Sale de oameni, iar la sfârşitul zilei cerându-le Sfinţilor Apostoli să contribuie şi pentru hrana necesară traiului, identificată de Sfântul Andrei la un copil. Cele cinci pâini şi cei doi peşti au constituit hrana suficientă pentru toţi cei prezenţi, căci Domnul a arătat-o Părintelui Ceresc, a binecuvântat-o şi prin Sfinţii Apostoli a săturat cinci mii de bărbaţi, înafară de femei şi copii”, a spus Părintele Arhiepiscop.

Ierarhul a vorbit și despre misiunea bisericii în mijlocul tinerilor și despre implicarea activă a tinerilor în viața bisericii.

„Şi la Viziru, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, de peste două decenii, în timpul postului Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, foarte mulţi copii şi adolescenţi, participă la o tabără de rugăciune şi de viaţă liturgică. Aceşti tineri sunt prezenţi în fiecare seară la Paraclisul Maicii Domnului şi la toate Sfintele Liturghii, iar bucuria liturgică se continuă apoi în cadrul atelierelor recreative, identificate în satul nostru românesc. Toate aceste lucruri bune sunt posibile prin preoţi şi învăţători buni, dar şi prin ospitalitatea, disponibilitatea şi bunătatea credincioşilor din această parohie fruntaşă”, a precizat ierarhul.

La chinonic, tinerii au cântat antifonic Paraclisului Maicii Domnului, dar şi alte cântari închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, în curtea Bisericii s-a săvârşit slujba de pomenire pentru toţi înaintaşii, ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici parohiale.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, le-a dăruit iconiţe și i-a invitat la agapa pregătită chiar de tinerii din tabără.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a participat la programul taberei propunând tinerilor teme de actualitate care-i preocupă și pentru care ei doresc să afle răspunsuri, purtând cu aceștia și un dialog interactiv.

Programul taberei se va încheia în ziua de 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cu oficierea Sfintei Liturghii de hram a Bisericii din această localitate brăileană.

Pr. Rareș Bucur

Cantine sociale