Adresă: Str. Basarabiei, nr. 109, mun. Galaţi, cod 800113; telefon 0236.471682; fax 0236.328857; e‑mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Responsabil: pr. Cristian Podaşcă

În perioada interbelică, episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos a înfiinţat un Comitet Central Eparhial ce urma să iniţieze un proiect filantropic de larg interes în Galaţi, şi anume două internate pentru copii săraci şi silitori la învăţătură pentru a le garanta „sănătate şi supraveghere părintească şi să formeze adevărate suflete şi caractere creştineştişiromâneşti“.

Strângerea de fonduri, îngreunată de starea economică precară din acea perioadă şi a secetei, a întârziat realizarea acestui proiect. În urma solicitărilor făcute către Primăria Municipiului Galaţi a fost acordat terenul pe care urma să fie ridicată clădirea, fapt împlinit de către episcopul Antim Nica, al Dunării de Jos. Datorită războiului episcopul Antim a schimbat destinaţia clădirii, îndreptată către asistarea fetelor rămase fără unul sau ambii părinţi din cauza războiului.

În urma demersurilor făcute de către Preasfinţia Sa la ministerele de resort şifundaţiile de caritate au fost achiziţionate mobilierul pentru dormitoare şi sălile de clasă, rechizite şi alte materiale didactice. Astfel, la 8 Martie 1948 a avut loc deschiderea oficială a Orfelinatului Eparhial în care erau internate în jur de 60 fete.

În urma schimbărilor survenite după al Doilea Război Mondial, episcopul Antim, în urma presiunilor făcute, a cedat condiţionat clădirea orfelinatului (octombrie 1948), primind în schimb două locații corespunzătoare pentru cazarea fetelor din orfelinat şi a elevilor de la Şcoala de Cântăreţi.

În tot acest interval (1948-1997) clădirea orfelinatului a fost confiscată şi a primit diverse utilităţi găzduind diferite instituţii, în ultimii 30 de ani fiind sediu al Tribunalului Galaţi. Prin construirea Palatului Justiţiei (începând cu anul 1990), a devenit posibilă retrocedarea sediului Tribunalului Galaţi către Episcopia Dunării de Jos, la sfârşitul anului 1997.

Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a format un organism care urma să se ocupe de reorganizarea şi reamenajarea Orfelinatului Eparhial pe care l-a pus sub ocrotirea spirituală a Sfântului Vasile cel Mare. Toate aceste lucrări au fost finalizate în toamna anului 2000 când a avut loc şi redeschiderea oficială a Orfelinatului, pe 12 octombrie, în prezenţaSanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, a vrednicului de pomenire patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, ale autorităţilor locale, preoţişicredincioşi.

Păstrând linia înaintaşilor, Orfelinatul urma să asigure ocrotire, îngrijire şieducaţie copiilor săraci, orfani, silitori la învăţătură.

În momentul de faţă, misiunea noastră este de a asigura ocrotirea, educarea, combaterea marginalizării sociale, a sărăciei, a suferinţei, precum şi încurajarea dezvoltării morale personale.

Asociaţia asigură servicii acreditate specializate de asistenţă socială, servicii de găzduire pe perioadă nedeterminată, servicii de educare, de socializare şi de petrecere a timpului liber, de reintegrare familială şi comunitară a unui număr de 30 asistate. Ele beneficiază de următoarele servicii: ocrotire, îngrijire, hrană, îmbrăcăminte, educaţie, adăpost, asistenţăşi consiliere psihologică, asistenţăşi consiliere socială, asistenţă medicală de specialitate.

Toate serviciile de asistenţă socială şi educaţională sunt asigurate de către angajaţii şi voluntarii Asociaţiei, precum şi cu aportul deosebit al maicilor din cadrul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare“ aflată în incinta aceluiaşi aşezământ.

În momentul de faţă, susţinerea activităţilor acestui centru socio-educaţional se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.

*

Asociația Filantropică „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați continuă sprijinirea copiilor asistați, prin asigurare de servicii acreditate specializate de asistenţă socială, servicii de găzduire pe perioadă nedeterminată, hrană, servicii de educare, de socializare şi de petrecere a timpului liber, de reintegrare familială şi comunitară în Centrul Rezidențial de Fete „Sfântul Vasile cel Mare“, pentru 25 de beneficiare şi în Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale „Speranța“, pentru un efectiv de 50 de copii beneficiari în această perioadă de epidemie

De Ziua Internaţională a Copilului, 1 iunie 2020, la Aşezământului Social-Filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi cei 75 de copii beneficiari ai serviciilor oferite de această instituţie socială a Bisericii, au primit daruri constând în pachete cu dulciuri, rechizite şi articole şcolare, precum şi produse de igienă în valoare de 8000 lei.

Astăzi, 28 aprilie 2021, 50 de copii asistați în cadrul Centrului Multifuncțional de servicii sociale ,,Speranța'' din cadrul Asociației Filantropice Creștin Ortodoxă „Sf. Vasile cel Mare“ au primit daruri cu prilejul sfintelor sărbători pascale.

Cantine sociale