Astăzi, 10 septembrie, a avut loc deschiderea oficială a noului an şcolar la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

Evenimentul a debutat firesc, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în capela instituţiei de învăţământ, împreună cu un sobor de slujitori din corpul profesoral al acestei şcoli teologice, în prezenţa oficialităţilor locale, a cadrelor didactice şi a elevilor.

La slujbă au fost prezenţi toţi cei 460 de elevi înscrişi, împreună cu părinţii lor, între care s-au aflat şi micii elevi din clasele primare şi gimnaziale, plini de entuziasm şi de bucuria revederii colegilor, profesorilor şi a şcolii pe care o îndrăgesc aşa de mult.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba de Te-Deum, după care a ţinut un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit elevilor, părinţilor şi profesorilor cu ocazia începerii noului an şcolar.

Cuvântul ierarhul Dunării de Jos s-a adresat elevilor un îndemn părintesc pentru păstrarea bunei cuviinţe şi a prieteniei în şcoală, în biserică şi în societate, pentru dobândirea şi aprofundarea cunoştinţelor necesare dezvoltării personale.

După programul liturgic din capelă, a avut loc festivitatea de deschidere a cursurilor în curtea seminarului andreian, cu rostirea de rugăciuni şi alocuţiuni dedicate momentului.

Solemnitatea de deschidere a anului şcolar 2019-2020 a continuat cu vizitarea sălilor de curs, binecuvântarea elevilor la locurile lor de studiu şi stropirea cu aghiasmă a claselor pregătite special pentru primirea elevilor. Toţi elevii au primit astăzi din partea chiriarhului Dunării de Jos, iconiţe şi dulciuri.

La final, Arhipăstorul Dunării de Jos a purtat un dialog de suflet cu elevii seminarişti de la clasele liceale, încurajându-i şi îndemnându-i să îmbine rugăciune cu studiul temeinic pentru a oferi bucurie părinţilor lor şi a fi exemple bune în societate.

Anul acesta, în cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi activează 37 de profesori, 160 de elevi sunt înscrişi la liceu, la secţiile pastorală şi patrimoniu-cultural, precum şi 300 de elevi înscrişi la ciclurile primar şi gimnazial.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale