Astăzi, 5 octombrie 2023, la Aşezământul social-filantropic „Sf. M. Mc Pantelimon“ – Lacu Sărat s-a desfășurat Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Brăila.

Cele 100 de cadrele didactice care predau Religia în judeţul Brăila s-au întrunit mai întâi în Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din cadrul acestui aşezământ social-filantropic şi apoi în Sala de festivităţi „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul Aşezământului eparhial.

În locaşul de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Paraclisul Maicii Domnului şi un Parastas pentru Părintele profesor dr. Dumitru Stăniloae la la împlinirea a 30 de ani de la mutarea în veşnicie a marelui teolog român propus pentru canonizare.

În continuare, sedinţa propriu-zisă a întrunirii anuale a profesorilor de religie brăileni s-a desfăşurat, sub preşedinţia ierarhului Dunării de Jos, în Sala mare a Aşezământului de la Lacu Sărat.

În sală au fost prezenţi inspectorul eparhial de la Biroul de cateheză şi activităţi cu tineretul, preoţii protoierei din cele trei protopopiate ale judeţului Brăila, inspectorul pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţena Brăila, precum şi preoţi, profesori şi elevi din municipiul Brăila

În cuvântul adresat celor prezenţi, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanţa orei de religie pentru educația copiilor și a tinerilor şi formarea sănătoasă a acestora.

În cadrul discuţiilor, temele abordate au vizat o scurtă analiză retrospectivă a activităţii din anul şcolar 2022-2023 şi proiectarea activităţilor pentru anul şcolar 2023-2024 privind relaţia dintre Familie, Şcoală şi Biserică, priorităţile privind ora de religie, precum şi implicarea profesorilor de religie în parteneriatele educaţionale dintre parohii şi şcoli/licee şi programele catehetice, în baza hotărârilor Sfântului Sinod şi a legislaţiei civile în domeniu.

Pe ordinea de zi s-au mai aflat şi aspecte legate de utilizarea metodelor moderne de predare - învăţare - evaluare diferenţiate, în contextul actual din ţară.

În partea doua a întrunirii, ierarhul locului a avut un dialog cu tinerii prezenţi la eveniment în care au fost dezbătute o serie de aspecte ce îi frământă pe tineri şi pentru care doresc să afle soluţii.

La final, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi le-a oferit ultimul număr al revistei eparhiale ”Călăuză ortodoxă”.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale