Luni, 10 octombrie 2022, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost organizată îndătinata consfătuire cu profesorii de religie din judeţul Galaţi.
Evenimentul a debutat în Catedrala Arhiepiscopală ”Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi cu o slujbă de mulţumire către Milostivul Dumneze săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru ajutorul oferit preoţilor, cadrelor didactice şi elevilor din Eparhia Dunării de Jos.
Rugăciunea din catedrală fost încununată cu câteva fragmente din Acatistele Domnului nostru Iisus Hristos, Maicii Domnului, Sf. Ap. Andrei şi Sf. Cuv. Parascheva, precum şi cu citirea cântului întâi din „Imnele dumnezeieştii iubiri“ ale Sfântului Simeon Noul Teolog, tradus de monahia Teodosia Zorica Laţcu.
În continuare, vis-a-vis de Catedrala Arhiepiscopală, în Aula AN 113 din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, s-a desfăşurat şedinţa propriu-zisă prezidată de chiriarhul locului.
La întrunire a fost prezent prin intermediul unei platforme de comunicare online domnul prof. dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.
De asemenea, în sală s-au aflat doamna prof. Magdalena Oprişan, Inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Galaţi, preotul Tiber Robert, inspector eparhial în cadrul Biroului de cateheză şi activităţi cu tineretul, preotul Valentin Rădoi, protoiereu de Galaţi, cei aproximativ 140 de profesorii de religie din judeţul Galaţi, precum şi preoţi şi elevi din municipiul Galaţi.
În deschiderea întrunirii, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre misiunea profesorului de religie în şcoala românească, evidenţiind nevoia stringentă ca ora de religie să fie condusă în primul rând de către Domnul nostru Iisus Hristos.
Ierarhul a mai subliniat necesitatea păstrării şi promovării tradiţiilor româneşti, cunoaşterea şi implicării în multiplele programe şi proiecte pe care biserica le desfăşoară în societate, mai ales a celor desfăşurate cu prilejul evenimentelor naţionale şi eparhiale.
Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a propus ca pentru sărbătoarea Sf. Ap. Andrei din acest an să se organizeze un concurs pentru tinerii din eparhie cu mărturii de la rugăciunile personale şi comunitare.
În cadrul şedinţă a fost analizată situaţia orei de Religie în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic şi s-a făcut o diagnoză a procesului educaţional la disciplina Religie pentru anul şcolar 2021-2022.
Pe ordinea de zi s-au aflat şi aspecte privind aplicarea noilor programe, utilizarea metodelor moderne de predare - învăţare - evaluare diferenţiate, conform nevoilor educative ale elevului vizând dezvoltarea gândirii critice şi diminuarea riscului de analfabetism funcţional.
Pentru îmbunătăţire actului didactic în noul an şcolar, au fost făcute mai multe propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru viaţa de familie, precum şi reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea mai atentă a profesorilor de religie la programele Bisericii.
A urmat un dialog interactvi cu şi despre tineri în care s-au accentuat aspecte cu referire la ora de religie, famile, iubirea faţă de Dumnezeu şi de aproapele nostru, apropierea tinerilor de Biserică şi alte preocupări care îi frământă pe tineri.
După alocuţiunile inspectorului eparhial pentru cateheză şi a protoiereului de Galaţi, domnul prof. dr. Vasile Timiş le-a vorbit celor prezenţi despre noutăţile din ţara noastră în domeniul educaţiei şi a mulţumit profesorilor pentru activitatea desfăşurată în perioada pandemiei.
Totodată, distinsul invitat a făcut o pledoarie pentru un proces educaţional religios ancorat bine în Sfintele Scripturi, programa şcolară, metodologii, cursuri de didactică şi lecturi personale.
La final, Arhipăstorul Dunării de Jos le-a mulţumit participanţilor şi i-a binecuvântat pe toţi.
Pr. Rareş Bucur