Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în contextul Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, desfăşoară în această perioadă dificilă de pandemie multiple şi constante activităţi social-filantropice şi educaţionale îndreptate în special către familiile cu mulţi copii şi cu posibilităţi materiale reduse.

La Parohia „Sfânta Filofteia“ din municipiul Brăila, prin implicare preoţilor şi a voluntarilor, astfel de activităţi îndreptate către semenii nevoiaşi se desfăşoară zilnic, prin Aşezământul social existent în cadrul acestei parohii.

În cadrul Aşezământului social, 30 de copii primesc masă caldă zilnic, dar şi servicii medicale prin intermediul unui cabinet de medicină dentară, consiliere psihologică și educație prin programul de tip „after school“.

Pe lângă cei 30 de copii beneficiari care provin din familii nevoiaşe, parohia mai sprijină bilunar cu diferite ajutoare şi tineri orfani şi persoane vârstnice aflate în evidenţele parohiale.

Activităţile sunt susţinute îndeosebi din fondurile parohiei, precum şi din donaţiile credincioşilor.

Astăzi, 22 octombrie 2020, acest Centru social din cadrul Parohiei „Sfânta Filofteia“ din Brăila a oferit ca de obicei masa caldă de prânz copiilor asistaţi permanent în cadrul Cantinei parohiale şi a acordat un ajutor special pentru încă 11 copii, identificaţi în această perioadă de preotul paroh, unii dintre aceştia fiind în imposibilitatea de a participa la cursurile şcolare desfăşurate în mediul on-line, iar alţii neavând resurse financiare pentru cumpărarea de îmbrăcăminte necesară în sezonul rece.

Astfel, parohia a reuşit să achiziţioneze şi să ofere astăzi 4 dispozitive electronice (tablete) şi 7 vestimentaţii complete pentru perioada rece care urmează.

După ce darurile au fost pregătite şi oferite copiilor de angajaţii şi voluntarii parohiei la sediul Centrului social, preoţii de la această parohie s-au deplasat şi la câteva familii acasă pentru a le oferi hrană.

Valoarea darurilor oferite numai astăzi de parohia brăileană a fost de 3.500 lei, însă din luna martie a acestui an, de când ne confruntăm cu situaţia deosebită din ţara noastră din cauza răspândirii noului coronavirus, şi până în prezent, Centrul social „Sfânta Filofteia“ din Brăila a oferit ajutoare constând în hrană caldă, articole vestimentare, alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, aparatură medicală şi materiale de protecţie împotriva virusului SARS-CoV2, în valoare de 65.000 lei.

De mai bine de 5 ani, parohia derulează un proiect în parteneriat cu o asociaţie din Brăila care se ocupă de copiii cu autism, prin care cei 10 copii din cadrul acestei organizaţii sunt aduşi de către aparţinătorii legali, o dată pe săptămână, la Centrul parohial „Sfânta Filofteia“ pentru a participa la activităţile educative şi de socializare necesare în terapia de recuperare.

De asemenea, în ultimii doi ani aceşti copii speciali au beneficiat şi de câte o excursie la mare prin grija şi contribuţia parohiei.

Pr. Rareș Bucur

Cantine sociale