Astăzi, la împlinirea a 23 de ani de la evenimentul trecerii pe la Galaţi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei, în multe biserici din Eparhia Dunării de Jos a fost săvârşită Sfânta Liturghie şi au fost desfăşurate activităţi pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice.

Un astfel de program s-a desfăşurat şi în parohia Brătuleşti din nordul judeţului Galaţi, unde, astăzi 17 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul preoţilor din protopopiatului Tecuci, întruniţi în cadrul conferinţei pastoral-misionare, corespunzătoare celui de-al doilea semestru al anului 2019.

Programul conferinţei a debutat în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Brătuleşti, judeţul Galaţi, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian împreună cu toţi preoţii protopopiatului Tecuci, în prezenţa autorităţilor locale, a tinerilor din parohie şi a numeroşi credincioşi.

Întrucât astăzi este sărbătoarea Trecerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, ierarhul Dunării de Jos a adus din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale, spre bucuria şi binecuvântarea credincioşilor prezenţi, racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Andrei.

În cadrul slujbei, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu şi cereri pentru tot ajutorul necesar în lucrarea misionară şi jertfelnică a preoţilor.

Într-o atmosferă de rugăciune şi de evlavie, preoţii prezenţi au citit în faţa raclei Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre lecţia de viaţă a primului Apostol al Domnului şi misiunea lui de propovăduire a Cuvântului Evangheliei, precum şi despre importantul eveniment petrecut în anul 1996, atunci când, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, moaştele Sfântului Andrei au coborât din cetatea Iaşilor la Dunăre, în oraşul Galaţi.

În continuare, părintele Gelu Aron, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc a prezentat aspecte din activitatea pastoral-misionară şi culturală a patriarhului Nicodim Munteanu.

După expunerea părintelui consilier, ierarhul Dunării de Jos a evocat personalitatea patriarhului Iustin Moisescu, prezentând repere definitorii din viaţa şi activitatea celui de-al patrulea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

În semn de binecuvântare şi prețuire pentru lucrarea desfăşurată în parohii, Înaltpreasfinţia Sa a acordat mai multor preoţi din cadrul protopopiatului Tecuci rangurile bisericeşti de sachelar, iconom şi iconom stavrofor.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a Aşezământului parohial, preotului paroh Mihai Ilie a primit rangul de iconom stavrofor.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi pentru preoţii, învăţătorii şi conducătorii vrednici ai acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a Aşezământului parohial „Patriarhul Nicodim Munteanu“, care de astăzi a primit ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, Sfântul şi Dreptul Nicodim şi Sfintele Femei Mironosiţe.

Domnul Costel Miron, un binecredincios fiu al satului, care a sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale acestui aşezământ parohial a primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, iar ceilalţi binefăcători au primit diplome de ctitori.

Tot astăzi, în cadrul Aşezământului parohial, preotul paroh din localitatea Brătuleşti împreună cu soţia acestuia, care sunt cadre medicale, au oferit gratuit consultaţii de specialitate mai multor persoane defavorizate, cu vârste înaintate, greu deplasabile, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

La slujba de sfințire şi de inaugurare a noului aşezământ parohial au participat slujitori din administraţia eparhială, preoţi din protopopiat, oficialităţi locale, precum şi credincioşi din parohie.

Aşezământul parohial a fost construit în perioada 2010-2018, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfășurarea de activităţi culturale şi social-filantropice.

În contextul anului omagial al satului românesc, în cadrul aşezământului parohial a fost organizat şi un program cultural-artistic în care, Grupul de copii „Doina Mândrei” din parohia Brătuleşti, îmbrăcaţi în portul tradiţional al zonei, au evocat satul românesc prin cântece şi dansuri populare româneşti.

Ce prezenţi au vizitat şi colecţia muzeală a parohiei care cuprinde obiecte tradiţionale româneşti din satele situate în partea de sud a Moldovei.

Conferinţele pastoral-misionare ale preoţilor din Eparhia Dunării de Jos vor continua în perioada următoare, prin întrunirile slujitorilor din cadrul celorlalte protopopiate.

Rareș Bucur

Cantine sociale