Ziua Mondială a Educatorului, sărbătorită din anul 1994 pe 5 octombrie sub egida UNESCO, ne oferă, în fiecare an, bucuria de a ne întoarce privirile spre oamenii care şi-au pus amprenta în mod semnificativ asupra existenţei noastre, dascălii noştri.
În 2016, în amfiteatrul Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ din Galaţi, reprezentați ai Inspectoratului Şcolar Judeţean au premiat cadrele didactice din judeţ care au avut elevi premianţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale. La acest eveniment a participat şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a ținut un scurt discurs de felicitare și încurajare către toți dascălii prezenți. Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanţa mamei în educaţia copilului, despre relaţia dintre familie, şcoală şi Biserică.
Arhiepiscopul Dunării de Jos a amintit de ispitele mari ale tinerilor în vremurile de astazi în comparatie cu vremurile din urmă, arătând cât de importantă este adesea atitudinea iubitoare a educatorului faţă de copil. La final a oferit în dar profesorilor prezenţi cartea „Hristos în căutarea tănărului şi tânărul în căutarea lui Hristos“ care cuprinde mărturii de credinţă ale elevilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu toate bucuriile şi frământările lor. Festivitatea s-a încheiat cu un concert oferit de elevii colegiului, dirijați de domnul profesor Dan Drăgoi.
Sărbătoarea educatorului a continuat la Palatul Copiilor din Galaţi, acolo unde Înaltpreasfiţția Sa a săvârşit o slujbă de pomenire în memoria familiei Robescu care din dragoste pentru copii a dunat clădirea superbă, realizată de arhitectul Ioan Mincu, în care se află actualul sediu, spre binele copiilor. S-au pomenit şi profesorii care au activat dealungul anilor în această instituţie de educaţie şi care au trecut la Domnul. A urmat apoi un program artistic oferit de copiii de la cursul de cultură şi civilizație franceză.
Tot astăzi, în cadrul aceleași sărbători, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vizitat clasele pregătitoare de copii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, oferind pruncilor cărticele de rugăciune şi câte o icoană, cântând şi rugându-se împreună cu ei.