În data de 4 octombrie a.c., Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat etapa eparhială a concursului “Şcoala din pridvorul Bisericii”, din cadrul programului catehetic „Alege Şcoala!“ iniţiat şi organizat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, prin Biroul de catehizare a tineretului.

Conform metodologiei de desfăşurare a proiectului, concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: literară (o scrisoare către Dumnezeu, un articol despre parohie, o povestire moralizatoare, o rugăciune), artistică (un desen, o pictură, o fotografie) şi multimedia (interviu cu preotul, prezentare multimedia a parohiei). În urma jurizării lucrărilor primite de la protoierii au fost stabiliţi următorii câştigători:

  1. Secţiunea literară:

Locul I: Morăraş Alexandra, parohia Moscu, Protoieria Tg Bujor;

Locul II: Buzenche Carmen, parohia Matca I, Protoieria Tecuci;

Locul III: Caragaţă Teodora, parohia „Sf. Arhangheli“, Protoieria Brăila;

  1. Secţiunea artistică:

Locul I: Vicol Daniela, parohia „Sf. Antim“, Protoieria Galaţi;

Locul II: Racu Alexandru, parohia Surdila Găiseanca, Protoieria Făurei;

Locul III: Peţic Petre Aurelian, parohia Pechea II, Protoieria Covurlui.

  1. Secţiunea multimedia:

Locul I: Mungiu Oana, parohia Viziru de Jos, Protoieria Însurăţei;

Locul II: Neagu Denisa, parohia Pechea IV, Protoieria Covurlui;

Locul III: Anton Emilia, parohia Mihai Bravu, Protoieria Însurăţei.

Elevii câştigători, însoţiţi de preoţii şi profesorii lor au participat la Sfânta Liturghie din Catedrala arhiepiscopală, după care, în sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial au fost premiaţi de către Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a apreciat „nu doar profunzimea gândurilor şi şi claritatea expunerilor atât în cuvânt cât şi în desene a faptelor iubirii milostive. De asemenea, am apreciat legătura profundă care există între copii, păstorii lor sufleteşti şi credincioşii aflaţi în dificultate”.

Totodată a fost organizată şi o expoziţie cu cele mai semnificative lucrări, creaţii artistice şi literare, precum şi cu momentele importante din timpul desfăşurării proiectului surprinse în fotografii.

Premiile au fost oferite de către organizatorii proiectului – Patriarhia Română în parteneriat cu World Vision Romania – şi au constat în aparatură electronică (laptop, computer şi sistem audio).

Din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, tinerii câştigători au primit în dar câte o Sfântă Scriptură, o carte de rugăciuni şi periodicul eparhial „Călăuza ortodoxă“.

Cantine sociale