Tedeum în catedrala arhiepiscopală
Noul an academic în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” 2011-2012 a debutat, aşa cum se cuvinea, alături de Dumnezeu, printru-o slujbă de Tedeum în Catedrala arhiepiscopală în prezenţa IPS Arhiepiscop Casian, a rectorului, a decanilor facultăţilor membre şi a studenţilor.
Înaltpreasfinţia Sa s-a rugat lui Dumnezeu împreună cu preoţii şi diaconii slujitori pentru ajutorul şi sporul studenţilor în dobândirea învăţăturilor ziditoare de suflet, pentru corpul didactic şi conducerea întregii universităţi.
„Tedeumul conferă corpului academic cât şi studenţilor un plus de demnitate, dinamism şi curaj, având convingerea că învăţământul academic nu va fi sămânţa aruncată lângă drum ci sămânţa căzută în pământ roditor care dă roade la vremea ei” a precizat Înaltpreasfiţia Sa.
Sfinţirea sălii de festivităţi a universităţii
Festivitatea de deschidere a continuat în aula universităţii, proaspăt renovată, care era neîncăpătoare, studenţii fiind prezenţi în număr foarte mare. Înaltpresfinţitul Casian a ţinut aici o slujbă de sfinţire a aceastei încăperi, care cu mult timp în urmă fusese capelă ortodoxă.
Toţi cei prezenţi au cântat „Mântuieşte Doamne poporul tău şi binecuvintează moştenirea Ta”, „Deşteaptă-te române” şi aşa cum se obişnuieşte la fiecare început şi sfârşit de an universitar: Gaudemus Igitur.
Rectorul universităţii, domnul Viorel Manzu, a ţinut un cuvânt studenţilor despre schimbările pe care le-a adus noua lege a învăţămăntului. În continuare ÎPS Casian le-a adus aminte tinerilor despre ce a însemnat oraşul Galaţi acum ceva vreme accentuând nevoia de refacere a chipului instituţional şi moral al oraşului, care se poate realiza de Biserică împreună cu instituţiile statului.
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Medicina şi Farmacie din Galaţi şi punerea pietrii de temelie a capelei din cadrul Spitalului de copii
Tot în această zi ierarhul Dunării de Jos a participat la festivitatea de deschidere a „Facultăţii de Medicină şi farmacie” din Galaţi care a avut loc în curtea Spitalului de copii „Chir şi Ioan”. La aceste eveniment au participat cadrele medicale, studenţii şi decanul facultăţii, primarul oraşului şi rectorul universităţii.
Acest prilej aniversar a fost unit cu un alt motiv de bucurie: punerea pietrei de temelie a noi biserici ce urmează să fie construită în curtea spitalului care va avrea hramul Sfinţilor doctori fără de arginţi Chir şi Ioan.
În cuvântul său ÎPS Casian le-a spus studenţilor ce mare nevoie au oamenii de ei, care vor ajunge cadre medicale, şi cât de mulţumitori le vor fi când vor pleca acasă vindecaţi.
„Medicul dă mâna cu Dumnezeu mai des decât preotul, în sălile de operaţie, la reanimare şi acolo unde oamenii sunt pe viaţă şi pe moarte” a spus Înaltpreasfinţia Sa.
La final copii bolnavi au primit câteva daruri din partea preotului capelan al capelei din cadrul spitalului.