În această perioadă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, continuă în Arhiepiscopia Dunării de Jos activităţile cu caracter pastoral-misionar şi social-filantropic dedicate persoanele vârstnice aflate în îngrijire în instituţiile sociale, dar şi pentru cele care locuiesc singure şi au o situaţie materială precară.
Acţiunea de binefacere de astăzi, 24 noiembrie, a fost organizată în contextul anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi al sărbătorii Sfântului Apostol Andrei în Eparhia Dunării de Jos şi s-a desfăşurat în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Nicolae“ din curtea Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon“ din municipiul Galaţi.
La eveniment a participat ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepicop Casian, preoţi din administraţia eparhială şi din instituţiile sociale ale Bisericii, studenţi din cadrul Universităţii Vârstei a Treia şi din cadrul Facultăţii de Istorie Filosofie şi Teologie din Galaţi, precum şi beneficiarii acestei instituţii sociale.
Activitatea desfăşurată a constat în oficierea Sfintei Liturghii şi săvârşirea Tainei Sfântului Maslu urmate de o prelegere susţinută de un cadru didactic de la Facultatea de Istorie Filosofie şi Teologie din Galaţi şi oferirea de daruri persoanelor vârstnice instituţionalizate în această unitate de asistenţă socială.
Ierarhul Dunării de Jos le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea Tainei Sfântului Maslu, arătând că Dumnezeu se milostiveşte față de cei suferinzi care îşi pun nădejdea în El, oferindu-le harul Lui tămăduitor şi curăţitor.
La final, Părintele Arhiepiscop i-a vizitat pe vârsnicii din cămin, i-a uns cu untdelemn sfinţit, le-a oferit cărţi de rugăciune, iconiţe şi calendare, aducându-le prin această vizită bucurie, alinare în suferinţă şi speranţă.
Personalul angajat al acestei instituţii şi bătrânii beneficiari s-au bucurat de vizita slujitorilor bisericii şi au mulţumit pentru grija permanentă şi darurile oferite.
Caminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ din Galaţi funcționează cu un număr total de 160 de locuri, organizate în camere cu câte 2 locuri. Imobilul în care functioneaza caminul este complet accesibilizat fiind alcătuit din parter şi 4 etaje.
Cazarea şi îngrijirea permanentă este asigurată de către o echipa de 75 de membri care oferă îngrijire personala, supraveghere, îngrijiri medicale curente, cazare pe perioadă nedeterminată, curaţenie, socializare şi activităţi culturale.
În vederea asigurarii unui trai decent vârstnicilor instituţionalizaţi aici, caminul este dotat printre altele cu cabinet de asistenţă socială, birou consiliere juridică, cabinet kinetoterapie, cabinet medical, bucatărie, sala de mese şi, nu în ultimul rând, în incinta acestui centru social se află un locaş de cult cu program special dedicat persoanelor vârstnice.
Pr. Rareş Bucur