În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, conform unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-a desfăşurat „Pelerinajului luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei“, ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediţie.

Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Ligii Studenţilor.

La procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 200 de tineri studenţi, mulţi dintre aceştia membri ASCOR de la filialele din România şi din Basarabia, dar şi elevi de la liceele gălăţene, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc.

De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti cu icoana celui dintâi chemat dintre Apostoli, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au plecat către capela Seminarului Teologic Orotodox ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul şi alte cântări bisericeşti.

La sosirea în capela seminarului, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei“, participând în continuare cu toţii la slujba de priveghere închinată Apostolului românilor.

Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale