În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic Ortodox din Galaţi îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual printr-un eveniment cultural-misionar de excepţie, şi anume Simpozionul naţional interseminarial.

Tema tratată în cadrul simpozionului a fost dedicată în acest an Centenarului Marii Uniri şi s-a intitulat „Contribuţii şi mărturii ale unităţii de neam şi de credinţă din eparhii reflectate în conştiinţa tinerilor de astăzi“.

Dezbaterile s-au desfăşurat în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit.

La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi ai seminarelor teologice de la Iaşi, Piatra Neamţ, Mănăstirea Neamţ, Târgovişte, Constanţa, Buzău, Câmpulung Muscel, Slobozia, Tulcea şi Galaţi cărora li s-au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila, Tecuci, Făurei şi Ianca.

În prima parte au fost susţinute mai multe referate la tema propusă, după care, în cadrul a cinci ateliere de lucru, denumite după personalităţi de seamă din secolul XX, au fost dezbătute contribuţiile bisericeşti, politico-militare şi culturale ale făuritorilor Marii Uniri de la 1918.

Cu acest prilej, a fost lansat volumul „Mărturisitori ai dreptei credinţe din eparhii în perioada comunistă, realizat cu contribuţia ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor.

În încheiere au fost oferite Diplome de participare şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, tuturor tinerilor implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului.

Manifestarea face parte din Proiectul educaţional „Teologie în contemporaneitate“ inclus în calendarul naţional al Ministerului Educaţiei.

Cantine sociale