La iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, în perioada 10-11 noiembrie 2016, la Galaţi s-a desfăşurat Simpozionul Ştiinţific „2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“.

Evenimentul a fost precedat de conferinţa semestrială de toamnă a preoţilor slujitori din întreaga Arhiepiscopie a Dunării de Jos.

Sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului a avut loc în după-amiaza zilei de 10 noiembrie a.c. în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Cu acest prilej Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a rostit un cuvânt de binecuvântare şi întâmpinare.

În cadrul Sesiunii I de comunicări intitulată „Apostolat cultural – educaţional prin tipăriturile bisericeşti“, dr. Nicolae Şerban Tanaşoca, directorul Institutului de Studii sud-est europene al Academiei Române a susţinut un referat intitulat „Clasicism, creştinism, umanism în epoca brâncovenească“.

În continuare, dr. Ioana Feodorov, cercetător ştiinţific în cadrul aceluiaşi Institut, a vorbit celor prezenţi despre „Programul editorial al Sfântului Antim Ivireanul, model pentru comunităţile arabe creştine din Siria şi Liban“. Printr-o excepţională prezentare power point, cei prezenţi au avut ocazia să vizualizeze principalele tipărituri ale Sfântului Antim Ivireanul în limbile arabă şi siriană.

Seria expunerilor a continuat cu studiul intitulat „Cărţi din biblioteca mănăstirii Măxineni, din epoca lui Constantin Brâncoveanu şi Antim Ivireanul“ susţinut de prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi director al Muzeului Brăilei „Carol I“.

Prelegerea „Înrâurirea Sfântului Antim întru statornicia limbii române din Basarabia, în secolul al XIX-lea“ a fost prezentată de cercetătorul ştiinţific dr. Zamfira Mihail urmată de bogate referinţe din activitatea care l-a consacrat pe Sfântul Antim Ivireanul ca erudit cărturar misionar, susţinute de prof. univ. dr. Iolanda Ţighiliu de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Prima zi a simpozionului de la Galaţi s-a încheiat cu prelegerea „Fondul de carte veche de pe lângă Arhiepiscopia Dunării de Jos“, susţinută de prof. univ. dr Olimpia Mitric de la Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

La final, în loc de concluzii, oaspeţii au vizitat atât atelierele de restaurare carte veche şi icoană, cât şi Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate creştină de la Dunărea de Jos.

Cantine sociale