Şi în acest an, în prima Duminică a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în toate parohiile au fost organizate manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, programul a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian împreună cu preoţii şi diaconii acestui sfânt locaş, la care au participat numeroşi credincioşi gălăţeni, dar şi foarte mulţi copii şi tineri cu icoane în mâini, unii dintre aceştia îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

În cadrul slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire către Milostivul Dumnezeu pentru Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât la Duminica Ortodoxiei Preafericirea Sa a fost hirotonit întru arhiereu.

La momentul liturgic cuvenit, tinerii iconari şi foarte mulţi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, a prezentat conținutul pastoralei Sfântului Sinod și a evidențiat importanţa icoanei în viaţa creştinilor.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit o icoană realizată de un pictor gălăţean special pentru această zi.

De la Catedrala arhiepiscopală, tinerii iconari de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi şi mulţi credincioşi au mers la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos pentru a participa la expoziţia de icoane organizată în fiecare an în prima duminică din Postul Mare.

Aici, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a deschis programul printr-un mini-concert de imne specifice Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată cea de-a XXII-a ediţie a expoziţiei de icoane, schiţe şi desene cu tematică iconografică, dedicată anului omagial şi comemorativ 2022, organizată de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu tineretul din cadrul Centrului eparhial.

În cadrul acesteia au fost expuse numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti, dar şi icoane pe lemn, sticlă şi din seminţe realizate de elevi ai Liceelor de Artă şi ai Palatelor de copii din Galaţi şi Brăila, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti şi studenţi ai Facultăţii de Arte şi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată în cadrul Muzeului eparhial, Înaltpreasfinţia Sa a oferit pictorului Marian Haivaniuc distincţia eparhială „Vredinicia andreiană“.

De asemenea, pentru efortul, implicarea şi încurajarea cultivării talentului lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – Frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale