La Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se derulează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian ample acţiuni misionare şi social-filantropice îndreptate către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii aflaţi în instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale şi penitenciare.

În această zi, la Catedrala „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galați, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, în care Sfântul Apostol și Evanghelist Matei relatează momentul Parusiei şi al Înfricoşătoarei Judecăți.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să împlinească cuvintele scripturii, prelungind dragostea lui Dumnezeu în iubirea milostivă faţă de aproapele nostru, iar aceasta se poate vedea în ajutorul concret oferit semenilor aflați în diferite încercări, neputinţe şi nevoi.

Întrucât în Biserica Ortodoxă s-a făcut astăzi şi pomenirea Sfinţilor Mucenici din Cherson, iar în Catedrala din Galaţi se păstrează, cu evlavie, sfintele lor moaște, credincioşii gălăţeniau avut posibilitate de a se închina şi a se ruga acestor sfinţicare, în veacul IV au păstorit în Cherson, Scythia Minor și în zona Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.

Şi în celelalte biserici din eparhie, la slujba Sfintei Liturghii, au fost rostite cereri speciale pentru toţi semenii aflaţi în suferinţă, rugăciunea din biserici fiind prelungită până la inima celor singuri sau aflaţi în nevoi prin gândul bun şi luminos, dar şi prin fapta de omenie.

O astfel de faptă bună a fost săvârşită şi de preoții și membrii Consiliului parohial de la biserica „Sf. Proroc Ilie“ din Galați, care, după Sfânta Liturghie, au organizat o activitate filantropică îndreptată către bătrânii aflaţi în grija „Fundaţiei de sprijin a vârstnicilor“ din municipiul de la Dunăre.

În cadrul acestei fundaţii, 16 bătrânii beneficiază de cazare, masă, consiliere psihologică şi servicii medicale.

Astăzi, la orele amiezii, persoanele asistate au primit vizita preoţilorşi a voluntarilor de la parohia „Sf. Ilie“ din Galaţi care au venit cu daruri constând în produse de igienă, materiale de curăţenie, iconiţe şi cărţi de rugăciune, precum şi o generoasă masă de prânz.

Atât personalul angajat al acestei instituţii de ocrotire socială, cât şi bătrânii beneficiari s-au bucurat de vizita slujitorilor bisericiişi au mulţumit pentru grija permanentă şi darurile oferite.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale