În prima Duminică a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în parohiile din cuprinsulArhiepiscopiei Dunării de Jos, au fost organizate manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale prilejuite de cinstirea sfintelor icoane.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Din soborul slujitor au făcut parte preoţiişi diaconii acestui sfânt locaş.
La slujbă au participat numeroşi credincioşi gălăţeni, dar şi copii care au venit cu icoanele realizate de ei special pentru această zi de sărbătoare, unii dintre aceştia îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.
La momentul liturgic cuvenit, tinerii iconari şi foarte mulţi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Ioan, a prezentat conținutul pastoralei Sfântului Sinod la această duminică și a evidențiat importanţa icoanei în viaţa creştinilor de astăzi.
După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire către Milostivul Dumnezeu pentru Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât la Duminica Ortodoxiei Preafericirea Sa a fost hirotonit întru arhiereu.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian s-a rugat şi pentru toţi românii de pretutindeni, fii iubitori de Biserică şi de Neam, păstoriţi de slujitori vrednici şi jertfitori.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit o icoană realizată special pentru această zi de un pictor gălăţean.
În fiecare an, în Duminica Ortodoxiei foarte mulţi tineri şi credincioşi participau la tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, acolo unde avea loc vernisarea unei expoziţii de icoane.
Şi în acest an, tradiţia nu a fost întreruptă, iar tinerii iconari şi credincioşii prezenţi la slujbă au avut bucuria de a participa la cea de-a XXI-a ediţie a expoziţiei de icoane realizate de elevi, însă de această dată amenajată în Catedrala Arhiepiscopală, potrivit normelor sanitare în vigoare.
Prin implicarea cadrelor didactice, a inspectorilor de la disciplina Religie din judeţele Galaţi şi Brăila şi a preoţilor de la parohii foarte mulţi elevi s-au înscris şi au participat la concursul de icoane organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Centrului Eparhial.
În cadrul concursului au fost realizate şi prezentate icoane pe lemn, pe sticlă şi din seminţe de elevi de la Seminarul Teologic „Sf. Andrei“ din Galaţi, de la Liceele de Artă, de la Centrele parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea, Brătuleşti şi Lieşti şi de studenţi ai Facultăţii de Arte şi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.
Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, ustensile specifice picturii, precum şi alte daruri.
Toţi elevii din Eparhia Dunării de Jos care au realizat lucrări iconografice cu prilejul Duminicii Ortodoxiei şi le-au prezentat în cadrul bisericilor parohiale au primit din partea preoţilor diplome şi daruri.
Pr. Rareş Bucur