În cadrul Programului Naţional al Olimpiadelor Şcolare, în ziua de 23 martie 2019, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Inspectoratele Judeţene Galaţi şi Brǎila a organizat etapa judeţeanǎ a Olimpiadei de Religie.
Probele de concurs au fost organizate pentru elevii de la clasele a V-a până la clasele a XII-a, cu alocarea unui timp de 3 ore pentru rezolvarea subiectelor.
La Galaţi, concursul s-a desfăşurat la Școala nr. 29 şi a reunit 408 elevi competitori din cuprinsul județului Galați.
La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care i-a binecuvântat pe elevi în sălile de concurs, i-a încurajat și le-a oferit tuturor cărți de rugăciune și iconite.
De asemenea, întregul corp profesoral și îndrumătorii acestor tineri au primit aprecieri din partea ierarhului Dunării de Jos pentru exemplara implicare și organizare a concursului național în cadrul etapei pe județ.
„Prezența celor 700 de copii la această olimpiadă este o mare reușită a educației religioase în familie, în școală și în societatea noastră, observând totodată pe chipurile gingașe ale acestor tineri, la intrarea lor în clase pentru concurs, bucuria de a se ruga lui Dumnezeu cu credință și cu dragoste“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
La Brăila,gazda concursului pentru cei 300 de elevi participanţi a fost Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu“.
Și la Brăila, mesajul de binecuvântare și încurajare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a fost transmis elevilor de pc. pr. protoiereu de Brăila, Mircea Băncilă și doamna Elena Cocîrlea, inspector pentru disciplina Religie.
Comisiile de evaluare au fost alcǎtuite conform Metodologiei, din profesori de Religie cu gradele didactice I şi II în învăţământ, din cele douǎ judeţe.
Pentru crearea egalităţii de şanse şi imparţialitate, subiectele pe care elevii le-au tratat au fost elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, pe baza noului regulament pentru olimpiadă şi au vizat atât conţinutul disciplinei Religie, pentru nivelele de clasǎ V-XII, dar au avut şi menirea de a pune în valoare capacitǎţile de creativitate, sintezǎ şi actualizare, în contextul societǎţii moderne, privind cunoştinţele dobândite de elevi la disciplina „Religie“.
Primii opt clasaţi, din fiecare judeţ, vor participa la etapa naţionalǎ a Olimpiadei.