După tradiţia anilor trecuţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos la Duminica Sfintei Cruci au fost organizate ample manifestări pastoral-misionare şi social-filantropice, desfăşurate de către parohiile din eparhie, prin implicarea preoţilor şi a credincioșilor din consiliile şi comitetele parohiale, în cadrul unor instituţii sociale – spitale, aziluri de bătrani, cămine de copii, penitenciare – înţelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la Sfintele Altare către altarele vii, fraţii şi surorile aflaţi în boală, în suferinţă şi în lipsuri.
La Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a participat la procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a sfintei cruci spre închinare.
La Sfânta Liturghie au participat şi persoanele cu dizabilităţi care provin din cadrul comunităţilor cu deficienţe de auz şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Galaţi, slujba fiind transpusă şi în limbajul mimico-gestual.
La Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna“, parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, prin preotul paroh şi membrii Consiliului şi comitetului parohial au oferit persoanelor internate aici pachete cu alimente, obiecte igienico-sanitare şi articole de îmbrăcăminte. Grija lor s-a îndreptat şi către persoanele aflate temporar în grija Centrului de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost care are sediul în curtea acestui spital.
Parohiile „Sfântul Spiridon“, „Sfântul Pantelimon“ şi „Sfântul Mucenic Mina“ din Galaţi au vizitat bolnavii internaţi în Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Spiridon“ din municipiu. Cu acest prilej, copiilor internaţi aici le-a fost oferită masa de prânz, iar ceilalţi bolnavi au primit pachete cu alimente de primă necesitate, aticole de îmbăcăminte şi obiecte igienico-sanitare.
Nici persoanele suferinde din casele lor nu au fost uitate, copii şi tineri din mai multe parohii, însoţiţi de preoţii parohi vizitând la domiciliu persoanele aflate în evidenţele speciale ale parohiilor şi oferindu-le pachete cu alimente şi alte daruri de suflet.
În toate sfintele lăcaşuri din Eparhia Dunării de Jos, preoţii au îndemnat credincioşii, ca prin rugăciune şi efort duhovnicesc personal, toţi cei aflaţi în suferinţă să-şi poarte crucea cu mulţumire şi, în acelaşi timp, cei ce au posibilităţi să le ofere sprijinul după râvna şi puterea lor.