În ziua de 11 martie 2012, la Duminica Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la capela „Sfântul Apostol Andrei“ din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă, Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa bolnavilor din spital și a cadrelor medicale, dar și a unui mare număr de credincioși din municipiu. Pentru a spori evlavia şi credinţa celor bolnavi, raclele cu moaștele Sfinților Nectarie Taumaturgul şi ale altor sfinţi vindecători aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au fost oferite spre închinare.

Această activitate misionară şi social-filantropică desfășurată în a doua Duminică din Postul Mare, numită şi „a slăbănogului“ vine să încradeze, nu doar liturgic, ci şi concret, fapta „purtării“ semenului aflat în neputințe, înaintea lui Dumnezeu.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia sa a vorbit celor prezenţi despre importanţa „lucrării“ credinţei personale în procesul de vindecare sufletească şi trupească.

La finalul Sfintei Liturghii, sub înalta binecuvântare a Chiriarhului Dunării de Jos, a fost oficiată slujba Sfântului Maslu. Numeroși slujitori din municipiu, peste 30 la număr, s-au adăugat soborului din capela Spitalului gălăţean pentru ca, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, să viziteze cei peste 1.200 de bolnavi internaţi aici, ungându-i pe fiecare în parte cu „untdelemnul credinţei“ și întărindu-i duhovniceşte în durerile și suferinţele lor. De asemenea, au fost împărţite tuturor iconițe, broşura „Taina Sfântului Maslu“ editată de Arhiepiscopia Dunării de Jos, cărţi de rugăciuni pentru bolnavi, dar şi alte daruri de suflet.

Grija pentru cei bolnavi din spitale, din azilurile de bătrâni, din orfelinate sau din casele lor este permanentă în Arhiepiscopia Dunării de Jos, însă activitatea de astăzi se înscrie, alături de multe altele, în calendarul manifestărilor misionare şi social-filantropice specifice dedicate anului 2012, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor“.

Cantine sociale