Marţi, 6 martie 2012, în vechea Reşedinţă Episcopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun a susţinut un curs de teologie a icoanei în prezenţa tinerilor studenţi şi masteranzi teologi, dar şi a profesorilor de teologie şi pictură iconografică de la Seminarul „Sfântul Apostol Andrei“ şi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Expoziţia de icoane pictate de tinerii elevi şi seminarişti gălăţeni vernisată în Duminica Ortodoxiei şi, îndeosebi, icoanele realizate de elevii clasei a V-a a Şcolii Gimnaziale – Barcea, exclusiv din seminţe naturale, au avut darul de a crea un cadru duhovnicesc specific perioadei Postului Mare.

Între personalităţile de seamă prezente la această întâlnire duhovnicească, s-a numărat şi domnul prof. univ. dr. Iulian Bârsan, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“.

***

„Şi în anul acesta elevii parohiei Barcea Nouă din Protopopiatul Tecuci, Arhiepiscopia Dunării de Jos, au participat la concursul «Icoana din suflet de copil». Copiii care participă la programul «Hristos împărtăşit copiilor» sunt cei care au «pictat» icoana din sufletul lor. Bucuria a fost mare pentru că micuţii de clasa a V-a s-au îngrijit şi de sufletele lor, sâmbătă seara spovedindu-se cu seriozitate la părintele lor duhovnic din parohie iar duminică cu mare emoţie au primit Sfânta Împărtăşanie chiar de la Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Noutatea acestui an este că micii iconari au realizat lucrările lor din diferite seminţe de plante, care aşezate bob lângă bob au prins contur şi au dat viată sfinţilor dragi lor.

Pentru realizarea acestor lucrări elevii au investit timp, multă răbdare, îndemânare şi ingeniozitate pentru îmbinarea seminţelor şi căutarea celor mai potrivite culori astfel încât să se păstreze pe cât posibil registrul ortodox al culorilor. S-au folosit doar icoane bizantine, unele şabloane fiind luate chiar dintr-o carte pentru copii editată de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Copiii au fost sfătuiţi ca în timp ce muncesc să mai facă un lucru folositor pentru suflet, şi anume să se roage în gândul lor, spunând: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi, păcătoşii».

În icoanele lor se poate vedea sufletul curat si nevinovat al unor şcolari care, deşi trăiesc într-o lume ce se depărtează parcă tot mai mult de Dumnezeu, ei rămân alături de cele sfinte.

În acest demers, părinţii micilor iconari le-au oferit tot sprijinul de care au avut nevoie, pentru ca fiicele, respectiv fiii lor să lucreze la realizarea acestor icoane şi acasă, fiind conştienţi că acest mod de petrecere al timpului liber este mult mai folositor decât statul la calculator sau televizor. Cel mai mare sprijin, pornind de la susţinerea morală si terminând cu cea materială, a fost oferit de părintele paroh al parohiei Barcea Nouă care a fost deschis permanent la activităţile ce au avut ca scop zidirea şi întărirea în credinţă a micilor creştini.

Realizarea unei singure icoane presupune mai multe etape, prima fiind alegerea sfântului sau scenei biblice şi găsirea celor mai potrivite culori date de seminţele plantelor lăsate de Dumnezeu pentru hrana noastră.

După desenarea conturului icoanei pe un suport de carton, se începe lipirea cu pastă adezivă bob cu bob şi bob lângă bob, fie el şi de mac. Copiii au folosit peste 30 de tipuri de seminţe, dintre care amintim mei, susan, in, busuioc, cimbru, varză, roşii, castraveţi, ardei, morcov, secară, linte, soia, hrişcă, pătrunjel, mac, orez, porumb, grâu şi multe altele. Seminţele sunt naturale, majoritatea folosite de părinţii micilor iconari în grădinile pe care le cultivă an de an.

Timpul alocat pentru realizarea unei singure icoane poate varia de la o săptămână la două săptămâni, în funcţie de mărimea şi complexitatea lucrării.

Viaţa din seminţe se transmite mai departe chipului din icoană şi astfel putem spune că icoanele sunt vii şi pline de lumină.

Micii creştini petrecându-şi timpul «pictând» icoane vor înţelege că icoana este mărturia sfinţirii trupului omenesc şi fereastră către Împărăţia lui Dumnezeu“, ne-a relatat doamna preoteasă Maria Păduraru, profesoară de religie la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Barcea, care împreună cu doamna bibliotecar, Avram Gabriela, au îndrumat copiii pe acest drum, al „pictării“ icoanelor din seminţe.

 

Cantine sociale