În Duminica videcării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.
Înainte de începerea Sfintei Liturghiii, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, a fost adusă din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale, racla ce adăposteşte părticele din moaştele a patru sfinţi tămătuitori: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Din soborul slujitor a făcut parte şidelegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pc. pr. prof. dr. Nicuşor Beldiman, aflat în aceste zile în Eparhia Dunării de Jos la lucrările Consiliul Naţional ASCOR.
La slujbă au fost prezenţi şi preşedinţii filialelor ASCOR din ţară, dar şi persoane cu handicap locomotor din Galaţi, precum şi numeroşi credincioşi.
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni speciale pentru vindecarea de boli şi neputinţe trupeşti.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a explicat înțelesurile evangheliei citită astăzi, de la Sfântul Apostol Ioan, capitolul 5, versetele de la 1 la 15, în care se relatează despre vindecarea slăbănogului de la Vitezda, bolnav de 38 de ani.
Ierarhul Dunării de Jos i-a îndemnat pe credincioşi să îi ajute şi să îi sprijine pe semenii noştri aflaţi în încercări, în suferinţe şi în boli.
La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă, dar și credincioși cu dizabilități, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
Tânărul Mircea Marian Petria, în vârstă de 31 de ani, multiplu campion paralimpic la atletism, a primit în dar de la ierarhul locului şi de la studenţii ascoreni o icoană cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul.
După Sfânta Liturghie, prin contribuţia Centrului eparhial, în parcul Reședinței Arhiepiscopale a avut loc o acţiune pastoral-misionară şi social-filantropică dedicată persoanelor cu deficienţe locomotorii din cadrul Asociaţiei persoanelor cu handicap „Sporting Club“ Galaţi.
La agapa tradiţională organizată în incinta Reşedinţei Arhiepiscopale au participat 25 de persoane cu deficienţe locomotorii şi însoţitorii acestora.
Tinerii de filialele ASCOR din ţară, la încheierea Consiliului Naţional, au avut încă odată mulţumirea sufletească şi bucuria duhovnicească de a fi alături de semenii lor aflaţi în neputinţe, prin rugăciunea comunitară, cuvântul bun, sprijinul real şi comuniunea frăţească.
La final, Părintele Arhiepiscop le-adăruit persoanelor cu deficienţe locomotorii pachete cu alimente de primă necesitate în valoare de 1.500 lei.
⁕⁕⁕
Asociaţia Persoanelor cu Handicap „Sporting Club“ Galaţi este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, umanitară, cu specific social și sportiv, înfiinţată în anul 1992 la iniţiativa unui grup de persoane cu handicap fizic hotărât să apere drepturile persoanelor cu dizabilităţi prevăzute în legislaţia română şi europeană, precum şi în alte documente programatice.
Asociaţia numără în prezent peste 700 de membri și un centru de zi licențiat care este frecventat de un număr aproximativ de 100 beneficiari lunar din municipiul şijudeţul Galaţi pentru servicii de fizioterapie, kinetoterapie şi consiliere juridică. Prioritate pentru serviciile gratuite oferite de centru îl au persoanele cu dizabilități care se confruntă cu o situaţie financiară precară, cu o situație de criză și/sau expuși riscului de a fi marginalizați, excluși din familie și societate.
Pr. Rareș Bucur