Anual, în luna mai, în toate facultăţile din ţară se organizează sesiuni de comunicări ştiinţifice ale stunenţilor cu scopul de a-i ajuta pe tineri să se familiarizeze cu cerințele unui proiect de cercetare individuală și cu metodologia de popularizare a rezultatelor științifice, dezvoltându-le spiritul competitiv şi abilitățile de comunicare.

De asemenea, aceste manifestări ştiinţifice sunt un exercițiu util în vederea elaborării și susținerii tezelor de licență și masterat.

Astăzi, 28 mai 2021, Departamentului de Teologie de la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi a organizat Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice susţinută de studenţii şi masteranzii din cadrul acestei facultăţi gălăţene.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Episcop ”Melchisedec Ştefănescu” din incinta Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie şi a reunit oameni de cultură, profesori, preoţi, monahii, studenţi şi masteranzi, atât prin prezenţă fizică, cât şi prin intermediul unei platforme de comunicare online.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de binecuvântare, apreciind implicarea, interesul şi efortul studenţilor şi al masteranzilor pentru studiul aprofundat.

Cei 40 de studenţi şi masteranzi înscrişi, între care şi participanţi de la alte Facultăţi de Teologie din ţară, şi-au prezentat lucrările înrocmite potrivit tematicii aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Orotodoxe Române pentru anul 2021, dedicat „omagierii pastoraţiei românilor din afara României şi comemorării celor adormiţi în Domnul. Valoarea litugică şi culturală a cimitirelor“.

Dezbaterile din cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice au fost structurate pe secţiunea de teologie potrivit tematicii, între lucrările susţinute regăsindu-se titluri precum: „Migraţia românilor şi organizarea activităţii pastorale a Bisericii Ortodoxe Române în diaspora italiană. Studiu de caz: românii migranţi în regfiunea Toscana“, „Sfântul Ioan Casian – Părinte al Bisericii creştine nedespărţite. Cuvinte duhovniceşti pentru românii migranţi din Europa“, „Păstrarea unităţii familiei creştine, prin promovarea valorilor spirituale şi tradiţionale româneşti“, „«Cimitirul Eternitatea» din Galaţi – valenţe artistie şi istorice“, „Învierea Domnului – fundament teologic esenţial pentru pomenirea celor adormiţi în Domnul“, „Teme teologice în imnografia «Slujbei înmormântării mirenilor»“, „Diaspora ortodoxă românească: trecut, prezent şi perspectivede viitor“ ş.a.

Membrii comisiilor formate din profesori din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie au acordat puncte pentru stabilirea celor mai bune lucrări ştiinţifice.

Fiecare student care a prezentat o lucrare a primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar cele mai bune lucrări științifice clasate pe primele trei locuri au primi premii.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale