Astăzi, 29 mai, au continuat la Galaţi lucrările Simpozionului teologic internaţional intitulat „2019 - Anul omagial al satului românesc“.
Lucrările din cea de-a doua zi s-au desfăşurat în cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ şi a adunat laolaltă cercetători ştiinţifici, importanţi profesori de teologie din ţară, precum şi preoţi, istorici, sociologi şi oameni de cultură.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a ţinut o prelegere despre satul românesc, aducând în atenţia auditoriului câteva exemple de spaţii concrete de vieţuire rurală şi chipuri luminoase ale unor preoţi şi dascăli din Eparhia Dunării de Jos.
După ce în prima zi a Simpozionului au fost prezentate lucrări importante ce privesc etnografia şi educaţia, astăzi prezentările s-au axat pe teme din aria de studiu a teologiei, istoriei şi sociologiei.
Ca şi în prima zi, finalul programului a fost rezervat unor serii de întrebări şi răspunsuri la diversele teme dezbătute, după care au fost formulate concluziile.
În cele două zile ale Simpozionului, oaspeţii prezenţi au vizitat Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila, două centre importante din Eparhia Dunării de Jos unde satul românesc poate fi regăsit în valoroasele exponate prezentate celor interesaţi.
Referatele susţinute pe parcursul celor două zile de dezbateri, de către cei 35 de conferenţiar, se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în perioada următoare la Editura „Candela Cuvântului“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Simpozionul de la Galaţi a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.