În perioada 28-29 mai, la Galaţi are loc Simpozionul teologic internaţional dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari).
Eveniment cultural şi misionar deopotrivă, Simpozionul de la Galaţi a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi a reunit academicieni, cercetători ştiinţifici, importanţi profesori de teologie din ţară şi din Republica Moldova, precum şi preoţi, istorici, sociologi şi alţi oameni de cultură.
Simpozionul a debutat astăzi, prin săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a unei slujbe de mulţumire de către Înaltpreasinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, după care, în Sala „Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor.
Chiriarhul Dunării de Jos a deschis lucrările simpozionului, în prezenţa conducerii Universităţii „Dunărea de Jos“, a distinşilor invitaţi, a numeroşi profesori de teologie şi cadre universitare din alte domenii de studiu, studenţi şi elevi seminarişti, moderând şi prima secţiune a simpozionului.
În continuare, doamna academician Sabina Ispas, cercetător în cadrul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“ din Bucureşti a prezentat tema intitulată „Repere ale religiozităţii populare româneşti“, bucurând auditoriul prezent prin nuanţarea şi profunzimea ideilor şi prin relatarea plastică şi inteligentă a celor expuse.
O analiză punctuală a unor aspecte definitorii ale satului românesc a fost realizată de domnul profesor Vasile Timiş, inspector General pentru Disciplina Religie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin tema intitulată „Identitatea spirituală între tradiţie şi provocările modernităţii la început de secol XXI“.
Întreaga manifestare academică din cele două zile este organizată pe cinci secţiuni, în care sunt dezbătute teme importante din zona etnografiei, educaţiei, teologiei, istoriei şi sociologiei.
În cadrul secţiunilor au mai fost susţinute prelegeri precum: „Naţionalismul ca reacţie a spaţiului ortodox la modernitate“, „Comunităţi româneşti din sudul Dunării“, „Satele cu populaţie de origine română din nordul Bulgariei. Cercetări etnografice de teren“, „Trecutul şi prezentul satului basarabean. Contribuţii culturale ale unor personalităţi de seamă“, „Satul românesc din Bărăganul Brăilei, între Tradiţie şi Modernism“, „Chipuri de preoţi din satele Covurluiului“ ş.a.
Finalul programului de astăzi a fost rezervat unor serii de întrebări şi răspunsuri la diversele teme dezbătute, după care au fost formulate concluziile.
Dezbaterile din cadrul acestui Simpozion vor continua şi mâine cu prezentarea altor teme de interes dedicate satului românesc.
În cele două zile ale Simpozionului, oaspeţii prezenţi au în program vizitarea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila.
Referatele susţinute de cei 35 de conferenţiari în cadrul simpozionului ştiinţific internaţional desfăşurat la Galaţi se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.