În perioada 17-18 iunie 2024, s-a desfăşurat la Galaţi cea de-a 10-a ediţie a  Conferinţei Internaționale „Istorie, Spiritualitate, Cultură. Dialog și Interactivitate“.

Întrunirea academică a fost organizată de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Centrul de studii istorice şi social-culturale est-europene şi Centrul de Cercetare Teologică Ortodoxă Interdisciplinară „Sf. Trei Ierarhi”. 

Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc luni, 17 iunie, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a domnului prof. univ. dr. ing. Marian Barbu, rectorul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi şi a domnului prorector, prof. univ. dr. Arthur Tuluș.

Timp de două zile, manifestarea cu deschidere internaţională a reunit, atât în format fizic cât şi virtual, prin intermediul unei platforme de teleconferinţe, cercetători ştiinţifici, personalităţi academice, cadre didactice, preoţi, istorici, sociologi, doctoranzi, masteranzi şi studenţi din România şi din alte şase ţări.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute, într-un context ştiințific interdisciplinar, o serie de probleme sociale de actualitate din perspectivă istorică, politică şi de cooperare, filosofică, socio-culturală şi spirituală.

La secţiunea „Religie şi spiritualitate” au fost susţinute referate ale teologilor participanţi la conferinţă, multe dintre acestea abordând teme cu referire la anul omagial şi comemorativ 2024.

La sesiunea plenară francofonă, au participat, la invitația domnului profesor Daniel Gălățanu de la Facultatea de Litere, profesorul emerit al Franței, Didier Guével, de la Université Sorbonne Paris Nord, profesorul Stéphane Valter de la Université Lyon 2 și membru corespondent al Académie des Sciences d'Outre-mer (Paris) și profesorul Hamdi MLIKA de la Université de Kairouan, Tunisia.

Cercetările prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate în revistele de specialitate din seria Analelor Universității „Dunărea de Jos” din Galați, acestea fiind indexate în bazele de date internaționale.

Pr. Rareş Bucu

r

Cantine sociale