La Galaţi

Astăzi, 13 iunie, la Praznicul Înălţării Domnului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate ample manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru eroii patriei.

După Sfânta Liturghie au fost oficiate slujbe de pomenire în biserici şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Sfânta Liturghie în această zi de praznic împărătesc a fost oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de sobor de clerici ai acestui sfânt locaş.

În cadrul slujbei, cucernicul diacon Andrei Marius Lupaşcu a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“ din localitatea Vârlezi, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.

Alături de cler şi credincioşi au fost prezenţi şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ şi Scoala Gimnazială nr. 25 din Galaţi, care, după Parastasul săvârşit pentru eroi, au mers în curtea Reşedinţei arhiepiscopale unde au primit daruri din partea Părintelui Arhiepiscop şi au participat cu toţii la o agapă creştină.

Tot astăzi a fost organizată la Galaţi şi tradiţionala procesiune închinată eroilor patriei.

De la ora 13.00, alaiul format la biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiu a pornit în procesiune pe Bulevardul George Coşbuc către Cimitirul „Eternitatea“.

Chiriarhul locului împreună cu slujitorii sfintelor altare, foarte mulţi credincioşi, tineri seminarişti şi mulţi elevi de la şcolile gălăţene cu steguleţe tricolor în mâini au mers până la monumentul închinat Eroilor Neamului din cimitirul central al oraşului Galaţi.

Aici, după intonarea Imnului de Stat al României a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire, în cadrul căreia au fost citite numele eroilor români înmormântaţi la Galaţi.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a evocarea semnificaţia Zilei Eroilor şi a citit versuri emoţionante închinate eroilor neamului românesc din opera monahiei Teodosia (Zorica) Laţcu.

La final, au fost depuse jerbe şi coroane de flori, au fost trase trei salve de foc, iar pe aleea principală a cimitirului a avut loc defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

La Brăila

În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cel mai mare cimitir al municipiului Brăila, ocrotit spiritual tot de Sfinţii Împărtaţi Constantin şi Elena, unde a avut loc slujba de pomenire şi au fost susţinute alocuţiuni despre semnificaţia acestei zile.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a însoţind mulţimea de tineri şi credincioşi,  a oficiat slujbele de pomenire alături de slujitorii de la parohiile din cele două oraşe şi a adresat celor prezenţi câte un cuvânt de folos duhovnicesc.

Şi în alte localităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate procesiuni închinate eroilor neamului românesc la care au participat foarte mulţi tineri de la şcolile din respectivele comunităţi locale.

Pr. Rareş Bucur

 

Cantine sociale