Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită în Arhiepiscopia Dunării de Jos, multe dintre locaşurile de cult din eparhie avându-i ca ocrotitori spirituali. Între acestea se numără şi Capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului de maximă siguranţă din Galaţi.

Sărbătoarea acestor doi mari corifei ai apostolilor a debutat în capela penitenciarului încă din ajun prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către un sobor de preoţi din municipiul Galaţi.

În ziua hramului Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, preotul protoiereul de Galaţi Valentin Rădoi împreună cu preotul capelan Ovidiu Gafton, în prezenţa persoanelor private temporar de libertate şi a reprezentanţilor din această unitate de detenţie.

După Sfânta Liturghie, clericii au rostit rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori şi au săvârşit slujba de pomenire pentru martirii, deţinuţii şi angajaţii Penitenciarului Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

În cuvântul de învățătură, preacucernicul preot protoiereu a transmis mesajul de binecuvântare al ierarhului Dunării de Jos şi a vorbit celor prezenţi despre iubirea Mântuitorului manifestată faţă de toţi oamenii, indiferent de condiţia lor socială.

În continuare, cu sprijinul parohiilor „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi ”Sfinţii Gheorghe, Modest şi Ecaterina” din municipiul Galaţi, deţinuţii au primit din partea slujitorilor sfintelor altare daruri care au constat în cărţi de rugăciune, reviste religioase şi obiecte de igienă personală.

La final, părintele capelan a mulţumit vizitatorilor pentru darurile oferite şi pentru ajutorul constant pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos îl oferă prin parohiile sale, spre ajutorul, bucuria şi comuniunea cu cei întemniţaţi.

Manifestări similare s-au desfăşurat astăzi şi la Penitenciarul Brăila şi la Penitenciarul pentru minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale