La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate manifestări liturgice şi culturale pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român“.

De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţeleşi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

În săptămâna premergătoare acestui moment, profesorii de religie din şcolileşi liceele Eparhiei au susţinut o oră de curs cu tema „Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor“, în care au fost prezentate elevilor atât dimensiunea spirituală, cât şi semnificaţia naţională a cinstirii eroilor patriei.

La Galaţi

În ziua praznicului Înălţării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui sfânt locaş, în cadrul căreia a fost hirotonit întru diacon tânărul Valentin Postea.

După Sfânta Liturghie şi slujba Parastasul pentru eroii neamului românesc, la ora 13:00, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu slujitorii sfintelor altare, oficialităţi locale, credincioşi, tineri seminarişti şi alţi elevi de la şcolile gălăţene cu steguleţe tricolor în mâini, au mers în procesiune de la intrarea în Cimitirul „Eternitatea“ din Galaţi până la Monumentul închinat Eroilor Neamului din acest cimitir.

După Imnul de Stat al României,ierarhul Dunării de Jos a săvârşit cuvenita slujbă de pomenire,în cadrul căreia a citit numele eroilor români înmormântaţi la Galaţi, şi a evocat semnificaţia Zilei Eroilor.

La final, a avut loc depunerea de jerbe şi coroane de flori şi au fost trase trei salve de foc, iar elevii şi preoţii participanţi la eveniment au intonat Imnul Eroilor.

La Brăila

În celălalt oraşmare al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l zona de intrare în Cimitirul Municipal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

Procesiunea s-a încheia la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din respectivul cimitir brăilean, unde a avut loc slujba de pomenire.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a însoţit oamenii participanţi la eveniment, a oficiat slujba de pomenire, împreună cu slujitorii de la parohiile din cele două oraşe, şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc.

Şi în celelalte oraşe ale eparhiei, Tecuci, Însurăţei, Ianca şi Făurei, au fost organizate procesiuni închinate eroilor neamului românesc.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale