În data de 11 iunie, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, arhiepiscopul Simferopolului, capela Spitalului de copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor.
Pentru a marca această zi şi a mărturisi iubirea faţă de cei aflaţi în suferinţă, la Capela Spitalului de copii „Sfântul Ioan“ al cărui protector este Sfântul Doctor Luca, de dimineaţă a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi din municipiul Galaţi, în prezenţa cadrelor medicale, a copiilor internaţi şi a credincioşilor, unii dintre ei în vizită la rudele aflate la tratament.
La momentul liturgic cuvenit o parte dintre copii internaţi în această unitate spitalicească au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
Prezent în mijlocul lor, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre ajutorul sfinţilor în viaţa noastă, mai ales atunci când suntem în suferinţe şi în încercări, transmiţând şi câteva sfaturi concrete de la Sfântul Luca, pentru trăirea acestei vieţi în iubirea lui Hristos şi cea a semenilor noştri.
De asemene, Părintele Arhiepiscop a aminti celor prezenţi şi de construirea unei Clinici pentru tratarea şi recuperarea copiilor bolnavi de cancer, chiar în curtea acestui spital, începând cu luna iulie a acestui an.
În continuare, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestei instituţii medicale, adormiţi în nădejdea Învierii şi a vieţii celei veşnice.
Întrucât Spitalului de copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi este şi Clinică Universitară, la slujbă au fost şi medici rezidenţi şi studenţi din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, care în această perioadă îşi susţin examenele.
La final, chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa cadrelor medicale, a vizitat copiii internaţi în această clinică pentru a-i binecuvânta, a-i încuraja şi a le oferi iconiţe şi alte daruri.
Întregul program al hramului dedicat Sfântului Luca s-a dorit un îndemn duhovnicesc pentru credincioşi de a descoperi ajutorul sfinţilor şi mai ales şansa tămăduirii sufleteşti şi trupeşti, într-un timp în care omul este tot mai încercat de boli şi de suferinţe.
Pr. Rareş Bucur