Astăzi, 17 iunie 2019, la Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul pelerinaj al tinerilor liceeni la hramul mănăstirii Buciumeni, din județul Galați.

Pelerinajul tinerilor la mănăstirea din codrii Buciumenilor a ajuns anul acesta a ajuns la cea de a 24-a ediţie, iar tema generală a manifestării a fost dedicată satului românesc.

La primele ore ale dimineţii, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, dar şi în alte puncte de întâlnire din municipiile Brăila şi Tecuci, 1.000 de tineri au urcat în autocare pentru a porni în pelerinaj către mănăstirea Buciumeni.

Hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat şi în acest an peste 100 de slujitori din administraţia eparhială şi din cele opt protopopiate ale eparhiei, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,care asăvârşit Sfânta Liturghie, la Altarul de vară din mijlocul pădurii, în prezenţa numeroşilor tineri şi a credincioşilor veniți special din multe zone ale eparhiei și nu numai.

Tinerii în mijlocul cărora s-au aflat preoţii, au dat răspunsurile liturgice într-o frumoasă și deosebită armonie.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi şi în mod special tinerilor, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit evanghelia din această zi, subliniind totodată și importanţa participării unui număr aşa de mare de tineri la sărbătoarea Sfintei Treimi în cadrul natural al pădurii de la cunoscuta şi îndrăgita mănăstire Buciumeni.

„Domnul ne invită astăzi la o analiză introspectivă și ne învață cum să privim în noi înșine cu folos, deoarece, la modul superficial noi avem sentimentul că ne cunoaștem, însă această cunoaștere este extrem de limitată și nu este o cunoaștere reală“, a spus ierarhul.

„Pelerinajul și Sărbătoarea Sfintei Treimi din «catedrala cu vitralii foșnitoare» de la Buciumeni, la a 24-a ediție, a fost mai curând prilejul de a contempla icoana Preafintei Treimi în frumusețea creației și a comuniunii, la mijloc stând tinerii din toate liceele eparhiei Dunării de Jos, așa cum era și firesc, ei înșiși o icoană înțeleaptă a educației înțelepte prin ei, prin preoți, prin cadre didactice, reconstituindu-se astfel o școală vie, de la suflet la suflet și de la inimă la inimă“, a mai precizat chiriarhul.

Şi în acest an, tinerii au fost cei care s-au implicat efectiv în pregătirea agapei acestei sărbători, sprijiniţi de maicile de la această mănăstire,de profesori şi credincioşi, sub coordonarea şi supravegherea personalului calificat. Cu spijinul a 150 de voluntari au putut fi pregătite în mod tradițional peste 10.000 de sarmale pentru a fi oferite celor prezenți la eveniment.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat şi premianţii din grupele de copii care au participat la programele catehetice-naţionale desfăşurate cu multă implicare şi responsabilitate la parohii, dar și echipa performantă de robotică „Thobor“ din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș“ din municipiul Tecuci, care, în ultimii ani, cu susținerea financiară din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a obținut numeroase premii naționale și internaționale.Tinerii informaticieni au realizat în fața celorlalți tineri participanți la eveniment mai multe demonstrații cu robotul participant la concurs.

Acestora li s-au adăugat numeroşi profesori de Religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ dar şi părinţi, membri A.P.O.R. de la filialele constituite în cadrul Eparhiei Dunării de Jos şi membri A.S.C.O.R., filiala Galaţi.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, au fost formate grupele pentru atelierele de dezbateri pe marginea celor 20 deteme stabilite anterior la întâlnirile preliminare cu tinerii.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an şi pe abordarea unor aspecte ce îi frământă pe tineri şi pentru care doresc să afle soluţii.

Între subiectele dezbătute cu foarte mult interes s-au numărat titluri precum: ,,Valori ale ortodoxiei în spațiul european“, ,,Satul românesc – model de conviețuire într-un spațiu european“, ,,Oportunități de revalorizare a tradițiilor satului românesc de astăzi“, ,,Tinerii între modernitate și tradiții“, ,,Tinerii și valorile satului tradițional“, ,,Misiunea Bisericii în rezolvarea problemelor cu care se confruntă tinerii“, ,,Îngrijorări ale tânărului de azi“ ș.a.

În centrul acestor grupe s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie, Înaltpreasfinţia Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale şi de interes pentru segmentul de vârstă pe care aceştia îl reprezintă.

Cu prilejul acestui pelerinaj, chiar în pădure a fost organizată şi o expoziţie tematică, în care au fost prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, unelte de lucru din gospodării, ştergare, vase de lut, fotografii cu case tradiţionale şi chipuri de ţărani şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Expoziţia a adus în atenţia tinerilor tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, portul lor popular şi îndeletnicirile pe care aceştia le aveau în gospodării şi cu diverse alte ocazii.

La final, fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, cărţi de rugăciune şi iconiţe, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale