În perioada 7-8 iunie, se desfăşoară la Galaţi Conferinţa Ştiinţifică a Şcolilor Doctorale.
La deschiderea oficială a evenimentului, ce a avut loc astăzi, 7 iunie a.c., , în sala D12 a Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a fost prezent şi Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, care a transmis un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul depus în promovarea şi susţinerea învăţământului de excelenţă la Galaţi şi nu numai.
Manifestarea organizată de Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi a reunit oficialităţi locale, oameni de cultură, profesori, conducători doctoranzi şi doctoranzi.
Anul acesta au fost înscrise un număr de 267 de lucrări ştiinţifice, grupate pe 8 secţiuni, toate urmând a fi analizate şi evaluate de o comisie desemnată.
Asemenea edițiilor anterioare, participanţii au fost invitaţi la prezentări orale și expuneri digitale în opt secțiuni concurente legate de domeniile principale ale cercetării doctorale la Universitatea „Dunărea de Jos“, respectiv:
- Cercetare avansată în inginerie mecanică și industrială,
- Metode avansate de investigare în mediu și bio-sănătate,
- Progresele în domeniul științei, ingineriei și gestionării agriculturii și a resurselor biologice ale alimentelor,
- Cercetare avansată în inginerie electrică/electronică, inginerie sistemică și tehnologii informaționale,
- Eco-nanotehnologii, materiale funcționale și chimie,
- Modele economice și strategii de competitivitate,
- Spații culturale. Vederi retrospective și prospective,
- Istorie, societate, economie și spiritualitate pe teritoriul României.
După rostirea alocuţiunilor din deschiderea evenimentului a urmat susţinerea în plen a lucrărilor pe cele 8 secţiuni.
Obiectivele conferinței sunt reunire perspectivelor și a provocărilor în cercetarea doctorală într-un forum comun, iar scopul acesteia constă în oferirea cercetătorilor de doctorat a unei platforme în care să se întâlnească și să se împărtășească evoluțiile de ultimă oră în domeniul lor.
Prin această activitate, Universitatea „Dunărea de Jos“ își propune să promoveze excelența în cercetare, să stabilească parteneriate și relații de colaborare prin schimbul de cunoștințe și expertiză.
În cadrul programului sunt incluse și ateliere, standuri de expoziție și activități sociale, cu scopul de a dezvolta și de a îmbunătăți rețeaua școlilor doctorale.
Evenimentul cultural-ştiinţific desfăşurat la Galaţi se înscrie în seria evenimentelor organizate în anul în care se comemorează 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, care a condus la înființarea statului român unit.