În perioada 2-5 iunie 2018 se desfășoară la Galați, Concursului național interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România“.
Evenimentul este organizat de Ministerul Educației Naționale prin Inspectoratul Școlar Județean Galați, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Universitatea „Dunărea de Jos“, Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ și Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ din Galați.
În după-amiaza zilei de 2 iunie a.c., în sala „Aula Magna“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ –Galaţi a avut loc deschiderea oficială a concursului.
La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresat un cuvânt de binecuvântare participanților, a făcut o scurtă prezentare a celor doi termeni ce definesc tema întâlnirii de la Galați, „cultură“ şi „civilizaţie“ și le-a urat succes elevilor la probele concursului.
La final, pe scena amfiteatrului unde a fost găzduită întâlnirea, s-a desfășurat un program cultural-artistic în care Ansamblu folcloric „Cununița Satului“ din localitatea Liești, județul Galați, Ansamblul „Colindătorii“ din cadrul Cercului Militar Galați și Grupul „Olympos“, format din tineri ai Comunității Elene din Galați au prezentat dansuri și cântece tradiționale românești și grecești.
La competiția de la Galați participă 90 de elevi din 30 de județe, fiecare județ fiind reprezentat de un echipaj alcătuit din trei elevi din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a sau a XIII-a și câte un profesor însoțitor.
Concursul cuprinde trei secţiuni în care sunt analizate dimensiunile culturale, istorice şi religioase ale unor comunităţi locale, fiind structurat pe două probe, respectiv proba teoretică în care fiecare echipaj pregăteşte un portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspectiva teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate și proba practică în care se va avea în vedere susţinerea sau ilustrarea temei alese și prezentarea proiectului de conservare.
În ziua de 4 iunie a.c. participanții au în program vizitarea Mănăstirii „Sfânta Treime“ - Buciumeni și a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, urmând ca în următoarea zi să se desfășoare festivitatea de premiere a câștigătorilor, la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ din Galați.
Acestă manifestare educațională este sprijinită de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin oferirea diplomei eparhiale „Tinerețe și credință“ și a unei sume de bani, pentru premiile speciale, precum și oferirea unor daruri de cărți, reviste și iconițe pentru toți participanții de la această etapă finală a concursului.