În Duminica a VI-a după Sfintele Paşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a avut loc o acţiune pastoral-misionară şi social-filantropică dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere.

Evenimentul duhovnicesc şi social-filantropic a fost prilejuit de Duminica vindecării orbului din naştere şi s-a concretizat prin rugăciune şi comuniune liturgică cu membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Galaţi, care au deja o tradiţie de colaborare cu Catedrala Arhiepiscopală.

În predica de la această Duminică a fost transmis mesajul de binecuvântare şi de mângâiere al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop, care a evidenţiat importanţa sprijinirii celor aflaţi în încercări, în suferinţă şi în boli, subliniind faptul că aceste persoane au nevoie de dragostea noastră care să-i mângâie şi de ochii noştri care să-i călăuzească.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, programul liturgic a continuat cu rostirea de rugăciuni pentru felurite boli şi neputinţe trupeşti, de către preoții de la Catedrala Arhiepiscopală.

La final, prin contribuţia Centrului Eparhial a fost oferită, celor 20 de participanţi şi însoţitorilor acestora, o agapă tradiţională cu ouă roşii, cozonac şi alte produse culinare specifice perioadei, în parcul Sfintei Arhiepiscopii şi le-au fost dăruite pachete cu alimente de primă necesitate în valoare de 900 lei.

La eveniment au participat şi 10 studenţi voluntari din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, care i-au ajutat pe cei cu deficienţe de vedere.

Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică (prin H.G. 1033/03.09.2008) şi este continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România“ întemeiată de Regina Elisabeta a României. Asociaţia reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor.

Filiala Galaţi a acestei asociaţii, are peste 700 de membri, iar în România numărul lor depăşeste 40.000.

Cantine sociale