În ajunul prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepscopul Dunării de Jos, a vizitat minorii şi tinerii privaţi temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Tichileşti, jud. Brăila.

Cu acest prilej, în capela „Sf Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului, a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie, în prezenţa cadrelor instituţiei, a cadrelor didactice care contribuie la procesul instructiv-educativ al tinerilor, precum şi a unor persoane aflate în detenţie.

Pe parcursul întregii slujbe, Chiriarul a stat în mijlocul tinerilor, susţinând împreună cu aceştia cântarea şi citirile de la strană, după care a purtat un dialog-cateheză cu aceştia, îndemnându-i şi încurajându-i să transforme timpul petrecut în penitenciar într-o perioadă de creştere şi maturizare, atât sufletească, cât şi moral-educativă, în vederea reintegrării lor în societate.

Totodată, minorii şi tinerii prezenţi în capelă, dar şi ceilalţi aflaţi în camerele de detenţie au primit din partea Chiriarhului iconiţe, cărţi de rugăciuni şi obiecte de igienă personală.

Activitatea de la penitenciar se înscrie în calendarul manifestărilor pastoral-misionare, educaţionale şi social-filantropice îndreptate spre tineri, în cadrul anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox.

*

Penitenciarul de minor şi tineri de la Ticihleşti, jud Brăila a fost înfiinţat în anul 1958, iniţial funcţionând ca Penitenciar de Muncă. Aici au fost încarcerate numeroase persoane, victime ale regimului comunist dar şi alte tipuri de infractori, care erau obligate să muncească pe marile şantiere deschise în ţară în acea perioadă.

Din anul 1980, penitenciarul de la Tichileşti devine Şcoala Specială de Muncă şi Reeducare, în cadrul căreia se făceau cursuri şi lecţii practice pentru învăţarea unor meserii, în aşa-numitele Ateliere de lucru pentru meserii.

În anul 1988, Şcoala Specială de Muncă şi Reeducare se desfinţează, pentru ca, după evenimentele din decembrie 1989, printr-un decret special emis în 1991, şcoala să-şi reia activitatea.

20 iulie 2006 este data când instituţia primeşte titulatura de „Penitenciar pentru minori şi tineri“.

În prezent, în acest penitenciar sunt internaţi un număr de aproximativ 250 de minori (14-17 ani) şi tineri (18-21 ani).

Cantine sociale