I. Vineri, 1 iunie 2012, de Ziua Internaţională a Copilului, în cadrul Aşezământului filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, au avut loc cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ample activităţi religioase, cultural-artistice şi educaţionale, intitulate sugestiv „Ziua Comuniunii şi a bucuriei – un popas între ieri şi mâine“.

Evenimentul a fost dedicat unui număr de 70 de bătrâni bolnavi din cadrul Centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice din Galaţi, invitaţi la aceste manifestări, dar şi părinţilor şi a bunicilor, care şi-au însoţit copii şi nepoţii la acest eveniment deosebit din viaţa lor.

Programul s-a desfăşurat cu participarea mai multor grădiniţe, şcoli şi licee din municipiul Galaţi, care au susţinut diferite programe artistice, scenete, muzică şi dansuri populare, poezii şi sceneta religioasă „Pilda samarineanului milostiv“.

Printre participanţi şi invitaţi s-au numărat elevi şi copiii ai Grădiniţei Nr. 4 „Lizuca“ – Galaţi, Grădiniţei Nr. 10 „Tom şi Jerry“ – Galaţi, Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ – Galaţi, Şcolii Gimnaziale „Miron Costin“ – Galaţi, Şcolii Gimnaziale „Petru Rareş“ – Galaţi, Şcolii Gimnaziale Nr. 2 – Galaţi, Colegiului Naţional „Costache Negri“ – Galaţi, Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, Centrului Rezidenţial de Fete „Sfântul Vasile cel Mare“, Şcolii Gimnaziale „Iulia Haşdeu“.

Astfel, întreaga manifestare de Ziua Copilului a adunat la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galaţi, peste 250 de copii şi elevi de la grădiniţele şi şcolile din oraş.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a intrat într-un emoţionant dialog sufletesc cu cei mici şi a rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinţii lor şi pentru binele copiilor din întreaga lume, după care le-a oferit daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat masa de prânz oferită atât persoanelor vârstince invitate, cât şi celor 70 de copii din Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“.

Activităţi similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, precum şi la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, jud. Galaţi.

 

II. La Grădiniţa „Familia“ din cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Brăila, în prezenţa părinţilor şi a educatoarelor, copiii au susţinut un frumos program cultural-artistic, care a constat în recitarea de poezii şi intonarea de cântece, iar la finalul programului, aceştia au primit daruri, constând în pachete cu dulciuri, cărticele de rugăciuni şi iconiţe.

Acest centru educaţional se află în grija parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Brăila, sub coordonarea părintelui Cătălin Hurmuzachi, iar activităţile se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi Primăria Brăila.

Grădiniţa „Familia“ a luat fiinţă la data de 1 octombrie 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi este singura instituţie de gen din zonă care acceptă şi copii cu probleme speciale. Aici, sunt hrăniţi şi educaţi 58 de copii, iar cheltuieluile sunt suportate de parohie precum şi cu sprijinul financiar al unor sponsori, donatori şi oameni de bine.

Grădiniţa are un program prelungit, cantină proprie, iar copiii, împărţiţi pe două grupe, sunt îndrumaţi de trei educatoare şi un asistent social, care-i învaţă şi limba engleză.

 

III. Şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti, jud. Brăila, au avut loc activităţi liturgice şi moral-religioase prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului. Acestea au constat în oficierea Sfintei Liturghii la capela Penitenciarului, urmată de săvârşirea Sfântului Maslu de către un sobor de slujitori din cercul misionar, în prezenţa minorilor şi tinerilor aflaţi în regim de detenţie.

Au participat, prin rotaţie, un număr de aproximativ 100 de persoane.

Începând cu ora 12, pc. pr. prof. Ovidiu Soare a susţinut un dialog duhovnicesc pe tema Sfântului Maslu şi a importanţei cu tema „2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor“, dar şi discuţii punctuale ce au vizat importanţa prezenţei copiilor şi tinerilor în sânul familiei.

La final, toţi participanţii au primit iconiţe şli cărţi de rugăciuni pentru copii şi tineri.

Ziua de 1 iunie este un moment premergător pentru manifestările educaţionale, misionare şi social-filantropice care se vor desfăşura în Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia Duminicii Părinţilor şi a Copiilor din data de 5 iunie a.c.

 

Cantine sociale