Miercuri, 1 iunie 2011, de Ziua Internaţională a Copilului, în cadrul Aşezământului filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galaţi, au avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ample activităţi religioase, cultural-artistice şi educaţionale, intitulate sugestiv „Ziua Porţilor Deschise”. Tema manifestărilor prilejuite de această zi a fost „Copilăria - o realitate devenită dor”.

Programul s-a desfăşurat cu participarea mai multor grădiniţe şi şcoli din oraşul Galaţi, care au susţinut diferite programe artistice, scenete, dansuri populare, recital de canto şi muzică instrumentală, balet şi cvintet coral, poezii, teatru de păpuşi, scenete religioase şi momente lirice.

Evenimentul s-a bucurat de participarea părinţilor şi a bunicilor, care şi-au însoţit copii şi nepoţii la acest eveniment deosebit din viaţa lor.

Printre participanţi şi invitaţi s-au numărat elevi şi copiii ai Grădiniţei Nr. 4 „Lizuca”-Galaţi; Grădiniţei Nr. 10 „Tom şi Jerry”-Galaţi; Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”-Galaţi; Şcolii Gimnaziale „Miron Costin”-Galaţi; Şcolii Gimnaziale „Petru Rareş”-Galaţi; Şcolii Gimnaziale Nr. 2-Galaţi; Colegiului Naţional „Costache Negri”-Galaţi; Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa”; Centrului Rezidenţial de fete „Sfântul Vasile cel Mare”; Şcolii Gimnaziale „Iulia Haşdeu”.

Astfel, întreaga manifestare de Ziua Copilului a adunat la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galaţi, peste 300 de copiiii şi elevi din de la grădiniţele şi şcolile din oraş.

Activităţi similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon” şi „Sfântul Antonie cel Mare” din Galaţi, precum şi la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, jud. Galaţi.

Ziua de 1 iunie este un moment premergător pentru manifestările educaţionale, misionare şi social-filantropice care se vor desfăşura în Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia Duminicii Părinţilor şi a Copiilor din data de 5 iunie a.c.

Istoric

Acest complex bisericesc de asistenţă socială, aflat sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939) de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.

Reînfiinţat şi inaugurat în octombrie 2000, prin prezenţa şi binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, civile şi militare, a ctitorilor şi donatorilor, a clerului eparhial şi a unei mulţimi de credincioşi, Aşezământul Social-filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 30 de tinere provenite din familii defavorizate, precum şi un centru de zi, „Speranţa”, pentru copiii aflaţi în dificultate.

În cadrul aceluiaşi complex fiinţează, tot din anul 2000, şi Mănăstirea „Sf. Vasile cel Mare”. De menţionat este faptul că maicile care vieţuiesc în această mănăstire se ocupă de educaţia sspirituală şi culturală a tinerelor găzduite de aşezământul sus-menţionat.

Cantine sociale