Vineri, 10 iulie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi a avut loc ceremonia de acordare a binecuvântării chiriarhale, pentru candidaţii la examenul de admitere pentru diverse specializări, din cadrul Facultăţilor de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române.
Programul a debutat în Catedrala Arhiepiscopală cu participarea absolvenţilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi la o slujbă de mulţumirepentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu, săvârşită de chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre importanţa comuniunii în rugăciunea de la Capela seminarului,agapa frăţească de care tinerii s-au bucurat împreunăîn cei patru ani de studiu şi despre necesitatea de a mulţumi lui Dumnezeu de fiecare dată pentru toate cele dăruite nouă.
De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a arătat cât de important este să ne manifestăm recunoştinţa faţă de cei ce ne-au îndrumat şi au slujit la formarea noastră în familie, în biserică şi în şcoală.
Un reprezentant al tinerilor prezenţi astăzi la Galaţi pentru binecuvântarea arhierească a transmis mesajul prin care aceştia şi-au exprimat mulţumirea pentru purtarea de grijă părintească pe care Înaltreasfinţia Sa le-a arăta-o în nenumăratele seri de rugăciune şi meditaţiile duhovniceşti, încredinţându-l că vor continua cu sârguinţă lucrarea de pregătire intelectuală şi duhovnicească începută în Seminarul gălăţean.
Tot cu acest prilej, Arhipăstorul Dunării de Jos a prezentat absolvenţilor Cartea intitulată „Tineii pelerini în «Catedrala cu vitalii foşnitoare»“, apărută în aceste zile la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Toţi cei prezenţi la eveniment au primit câte un exemplaral acestei apariţii editoriale, semnat de chiriarhul Dunării de Jos.
Prezenţa şi cuvântul de folos ale Înaltpreasfinţiei Sale au transformat procedura administrativă, statutară şi regulamentară, de acordare a binecuvântării chiriarhale, într-o adevărată sărbătoare duhovnicească, prin care s-a marcat finalizarea unei etape din viaţa absolvenţilor şi aspiraţia spre o alta, cea a studiilor universitare, la fel de importantă în creşterea, instruirea şi formarea viitorilor slujitori ai Bisericii.
La final, în curtea Centrului eparhial, Înaltpreasfinţul Părinte Casian a purat un dialog de suflet cu tinerii, cu respectarea măsurilor impuse în situaţia de pandemie în care ne aflăm.
Între opţiunile candidaţilor, se remarcă specializările „Teologie Pastorală“, „Teologie Artă Sacră“ şi „Teologie Didactică“, de la Facultăţile de Teologie din Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Galaţi.
Pr. Rareş Bucur